mandag 25. september 2023

Bootcamp for psyken: åtte uker til ro, styrke og tilfredshet

Av Maria Abrahamsen
Gyldendal, 2023
176 s.
Målgruppe:
Bokmål


Hovedinnhold:
«Maria Abrahamsen er psykolog og forfatter, og står bak konten @psyktdeg på sosiale medier». Dette er hennes tredje bok.

Boka handler om hvordan det fysiske og emosjonelle henger sammen og påvirker psykisk helse. Strukturert, kort og klart skriver Abrahamsen om hvordan en kan forandre livsstil i løpet av åtte uker. Temaer som tanker og følelser, bevegelse og mosjon, kosthold, søvn, relasjoner og vekst er fordelt på 8 kapitler som skal leses kronologisk. 

Kapittel etter kapittel gis leseren tips, råd og treningsplaner, matoppskrifter for sunnere kosthold, øvelser for å oppnå mindfulness.

Forfatteren understreker at boka ikke er til hjelp for de som sliter med tvangstanker, perfeksjonisme, spiseforstyrrelser og «andre aspekter ved livsstilen». Hovedmål med bootcamp er å introdusere forandringer sakte og rolig inn i sitt liv, slik at de forankrer seg og forbedrer tilværelse.

Språk: Selv om det er ikke mye tekst, kan det oppfattes som litt for komplisert språk for å være ungdomsbok.  

En annen bok Maria Abrahamsen skrevet tidligere – «psykt deg» er i større grad egnet for ungdom. Utgitt i 2021 er den fortsatt aktuelt, tar i fokus de samme temaene og inneholder en god del av tips. Språket og oppsett er mer tilpasset tenåringer.

Emner: selvutvikling, selvtillit, motivasjon og positiv mental innstilling.

Vurdering: Bare ved å bla i boka stiller jeg meg spørsmål om hvordan det visuelle samsvarer med innholdet og ideen av boka. En del av bilder av det perfekte og redigerte livet gir meg forvirrende følelse. Jeg kan ikke tro på at de kan hjelpe et ungt menneske finne ro, akseptere at tilbakefall kan skje og kan motivere til en forandring. Det visuelle i boka kunne passe til en selvbiografisk bok om forfatterens vei til ro.

Jeg kan ikke anbefale boka til ungdom, heller ikke til en voksen. Jeg antar at de fleste over 30 år allerede kan nok om hvordan hormoner, hjernen og mosjon påvirker psykisk helse. En ung voksen derimot kan lese boka, selv om det for meg føles uoppnåelig med selvhjelpsbøker som skal skape forandring på åtte uker. 


Anmeldt av Elena Spiridonidi, Farsund bibliotek


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.