tirsdag 2. april 2024

Jakob på vippepunktet

 

Av Nina Borge
Illustrert av Tonje-Marie Clausen
Gyldendal, 2023
175 s.
Målgruppe: 10-13 år
Bokmål


Hovedinnhold:
Jakob har utfordringer med skolehverdagen. Han har en tendens til å komme i konflikt eller gjøre ting han ikke burde. Som at han første skoledag ristet så hardt i rektors hånd at brillene datt av og knuste. Det har vært mange episoder så han har fått en egen assistent og vært mye på grupperom. Der har han fått spille Minecraft sånn at han er blitt skikkelig god. 

Alva er Jakobs eneste venn og hun er skikkelig grei og liker å være med på tøys og tull selv om de andre i klassen synes de er barnslige. Nå skal de begynne i 7.klasse og han gleder seg for de skal jobbe med et Minecraftprosjekt og han har fått en siste sjanse av læreren til å være med inne i klasserommet. Klarer han ikke å oppføre seg nå må han fortsette resten av året på grupperommet. Det kan bli vanskelig siden Jakob har fått det for seg at han skal finne det perfekte vippepunktet på stolen sin. I tillegg har Alva begynt å forandre seg og snakker masse om Brage. Brage som er den kuleste i klassen og han som Jakob synes er den aller verste plageånden.

Språk:
Mye dialog og muntlig språk gjør teksten luftig og lett å lese. Korte kapitler og en del morsomme svart/hvitt illustrasjoner.

Emner:
Skolehverdag, vennskap, Minecraft, ADHD, Tourettes syndrom, tvangstanker og utenforskap

Vurdering:
Forfatteren sier selv at boka inneholder en situasjon som hun har opplevd. Hun avslører ikke hvilken, men man skjønner gjennom hele boka at hun har god kunnskap til Jakobs utfordringer, som vi ikke får en bestemt diagnose på. Det synes jeg er fint, for da kan boka også gjelde barn med andre utfordringer. Jakob må ta medisiner for å roe kroppen og han har noen korte, men fine samtaler med faren som gir oss en forståelse for at faren har hatt de samme opplevelsene. 

Jakob er normalt annerledes, og mange barn vil kjenne seg igjen i liknende opplevelser fra klasserommet. Enten ved egen uro, eller gjennom klassekamerater som har problemer med å finne seg til rette av ulike årsaker. Det er ikke alltid lett å ha medelever som tilsynelatende ødelegger eller lager bråk. Noen medelever kan også være pådrivere til problemene og akkurat denne utfordringen synes jeg forfatteren viser på en god måte i denne boka.

Boka har en åpen slutt for Jakob vil jo alltid ha utfordringene sine, men de andre har lært mer om hvorfor han er urolig og vil kanskje bedre forstå hvorfor han finner på noe tull neste gang. 

Passer godt som høytlesning med mye humor og spenning. Den kan også leses av eldre elever som trenger mer lettleste bøker.


Anmeldt av Hilde Irene Tveit, Kristiansand folkebibliotek


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.