tirsdag 2. april 2024

Lommeboka - fra sparegris til bankkort og alt du trenger å vite om penger


Av Lene Drange og Tore Løchstøer Hauge
Illustrert av: Tina Blomqvist
Vigmostad & Bjørke, 2024
189 s.
Målgruppe: 9-12 år
Bokmål


«Lommeboka» er sakprosa om økonomi for barn. Som tittelen sier, inneholder den det meste et barn trenger å vite om penger. Boka er skrevet av Lene Drange og Tore Løchstøer Hauge. De har tidligere utgitt to bøker om økonomi for voksne. Lene Drange er utdannet økonom og er kjent som programleder i luksusfellen og for Snapchat-kontoen Snaponomi.

På tross av at det er flere forfattere er boka skrevet i jeg-person, noe som er litt forvirrende. Jeg savnet her å få en presentasjon av fortelleren. Boka er skrevet i en konverserende tone og henvender seg direkte til leseren, med mange spørsmål underveis. Dette gjør at boka blir mer engasjerende. Til tider prøver forfatterne litt for hardt å relatere seg til barn ved å bruke barnslige ord som «gøy», «masse», «superbra», «kult», og kunne med fordel kortet ned på tekstmengden og latt stoffet snakke for seg selv litt oftere. Barn er smarte nok til at de kan synes et tema er spennende uten å måtte bli fortalt hvor spennende det er.

Gjennom hele boka blir teksten brutt opp av rikelig med illustrasjoner og eksempler, som gjør den blir lettere å lese. Det er også regelmessige snakkebobler hvor barn selv har svart på spørsmål om forskjellige temaer, som gir en fin kontrast til voksenstemmen.

Gjennom 13 kapitler gir boka en god innføring til hvordan penger og økonomi fungerer og er skrevet på et passelig nivå, hvor alle begreper og fremmedord forklares, med kildeliste bakerst. Boka begynner med å forklare hva penger er og tar leseren gjennom pengenes historie, fra byttehandel, til mynter, til dagens økonomi med kort, nettbank og vipps. Boka forklarer pengers rolle i samfunnet, både i Norge og internasjonalt. Deretter går den videre til hvordan man tjener penger, hva man kan bruke penger på, hvordan «voksenpenger» fungerer, samt gjeld og ikke minst sparing. Boka inneholder mange gode, konkrete sparetips uten å virke formanende. Forfatterne er «på lag» med barna og har blant annet med tips som hvordan barn kan forhandle om ukelønnen sin. Boka oppfordrer også til å snakke om penger med familien sin og ha større åpenhet om økonomi for å bli bedre på det sammen.

For å være litt kritisk synes jeg at boka fremmer et litt overdrevent positivt syn på penger og alt det «gøye» man kan gjøre med dem. Det røres så vidt innom temaet fattigdom, men kunne her vært mer nyansert og sagt noe om konsekvensene ved store økonomiske forskjeller, og at dårlig økonomi kan bety mer enn å ikke ha råd til å dra på ferie eller gi barna sine ukelønn. Boka får

imidlertid et pluss for å ta opp kjønnsforskjeller og likestilling, og konsekvensene ved overforbruk.

Alt i alt er «Lommeboka» absolutt ei nyttig bok, som gir en god innføring og er innom mange aspekter ved økonomi, hvor hovedbudskapet er å bli mer pengesmart. Boka vil også være veldig nyttig for foreldre som vil bli bedre til å snakke med barna sine om penger eller til og med lære litt selv.


Anmeldt av Madeleine Østerud, Lyngdal bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.