tirsdag 2. april 2024

Gunnars rekordbok

 

Av Anders Totland
Vigmostad og Bjørke, 2024
142 s.
Målgruppe: 9-13
Nynorsk


Gunnar er en gutt med mange tanker og følelser. Han er veldig glad i rekorder og har sin egen hemmelige rekordbok. Men i livet til Gunnar er ikke alt helt vanlig. Gunnar bruker rekordboka for å skrive ned sine tanker og følelser. Han skriver om Sivert som er verdens beste venn, pappen til Sivert som alltid smiler, pappa som bare ligger på sofaen og om Vilde som har verdens peneste smil. Men Gunnar skriver ikke om Mamma, og hvordan et hjerte bare kan slutte å slå.

Denne boken forteller leseren en historie om sorg og vennskap. Hvordan komme seg over dødsfall og følelsene rundt det, samtidig som man må takle hverdagen og livet som går videre. Det er en bok hvor man virkelig får se hvor vanskelig hverdagen til barn kan være, og hvor mye de selv sitter inne på av følelser og hemmeligheter.

Gunnar har flere voksne rundt han som viser at de bryr seg. Gunnars lærer viser at han bryr seg med alle de ulike skoleoppgavene rettet mot Gunnar og støtten han viser. Skoleoppgavene gir både Gunnar noe å fokusere på, men tvinger han også til å gjøre ting som å ringe tanten osv. Siverts far hjelper ved å alltid invitere Gunnar hjem og har et «åpent» hus. De voksne prøver å støtte Gunnar, men lite de kan gjøre når Gunnar føler ansvar og egentlig vil skjule hvordan det egentlig er hjemme. Heldigvis kommer tanta inn på slutten av boka og «fikser» situasjonen. Det viser at det er greit og bra å få hjelp noen ganger.

Det kan være vanskelig for en ung leser å se alle dynamikkene mellom karakterene og bakgrunnene for hvordan de oppfører seg. Når jeg leste boken fikk jeg en følelse av at Birger som erter Gunnar og Sivert selv er litt ensom og ønsker å få seg venner. Dette ble forsterket hos meg når vi får vite at han har rollen som «klassens klovn» i timene. Sivert blir fort redd, men skryter ekstra mye av helgene hos moren. Det kan være på grunn av skilsmissen mellom foreldrene. Disse nyansene gjør boken mer troverdig og realistisk for meg.

Denne boken kan virkelig treffe barn som sliter litt hjemme og føler seg litt sånn som Gunnar. At de noen ganger vil fortelle ting som er vanskelig til dem rundt, men at de ikke kan eller klarer.

Emne:
Familiedynamikk, vennskap, sorg

Språk:
Boken er skrevet på nynorsk med et enkelt språk.


Anmeldt av Julie H. Sodefjed, Flekkefjord bibliotek


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.