mandag 25. september 2023

Kvil i fred

 

Av Peter Franziskus Strassegger (Nominert til nordisk råds litteraturpris)
Samlaget, 2023
127 s.
Målgruppe: Ungdom fra 13 år
Nynorsk


Innhold: Per og kameraten Oscar går i tiende klasse. De tagger, sloss og stjeler fra butikkene. De drikker øl, knabber bilen til Oscars mor og røyker joint. De blir rusa og begår innbrudd. Åsmund er en tidligere kamerat fra barneårene. Per blir lei seg når han kaller ham og Oscar for tapere. Åsmund mente han burde holde seg unna Oscar, som var galen på den gale måten. Men det dreit Per i, for da de ble venner fikk han gå i fred. 

Pers mor er død. Far ligger bare på sofaen, griner og drikker øl. De sliter med sorgen og orker ikke å snakke om det som har skjedd. For hver gang de snakka med andre om mor, kjentes det ut som folk nøt det. Men de slutta å snakke om mor med hverandre også. Det var da Per begynte å våkne om nettene i skrekk. Han går inn på foreldresoverommet, kler seg i mors klær og sover i dobbeltsenga. Da er mor på en måte fremdeles med ham. Far sover jo bare på sofaen i stua likevel. Iblant blar han tilbake i anropsloggen og finner siste gang han og mor snakket sammen. Han trenger den direktelinja til henne.

En dag blir de tatt av politiet som ber dem tenke seg om å ta et oppgjør med seg selv over livet de har levde til nå. Per får ikke fred, han må først ta et annet oppgjør som han kanskje vil angre på. Han vil først ta et oppgjør med Åsmund som hadde mobbet ham.  

Dette er en virkelighetsnær og sår ungdomsroman om sorg, sterke følelser, mobbing, vold, stjeling, rus og om å finne tilbake til seg selv. Den gir et sjeldent innblikk i sinnet til en ungdom som sliter. Flere voksne prøver å gripe inn uten å lykkes, men det gir likevel håp. Kan gjerne leses av voksne som prøver å få et dypere innblikk i de vanskelige sidene ved å være menneske.


Emne: Bygdesamfunn, fedre og sønner, sorg, tenåringsgutter, ungdomskriminalitet, vennskap.

Sjanger: Roman

Geografisk: Vestlandet

Anmeldt av Anne Lill Kvam, Farsund bibliotek

 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.