mandag 25. september 2023

Bilde av en brennende Tesla

Av Fanny Vaager, illustrert av Annika Linn Verdal Homme.
Bearbeidet versjon av et lyddrama produsert i samarbeid med Brageteateret – Reionteater for Buskerud.
Aschehoug forlag. 2023
294 s.
Målgruppe: Ungdom
Bokmål 

Tema: Miljø, opprør, vennskap 

"Bilde av en brennende Tesla" handler om tre jenter som har en rap-gruppe sammen, Asha, Ivy og Farzana. De blir kontaktet av selskapet Nöroil som jobber med olje.

I politikken snakkes det om det skal vedtas en avtale som gir Nöroil fulle rettigheter til å bruke norsk natur som de ønsker. De ønsker at rap-gruppa skal ta over Instagram-profilen i en måned og også lage en sang som handler om energi i et forsøk på å omvende den yngre generasjonen til å bli med på dette skiftet. 

Etter litt diskusjon sier de ja til dette tilbudet. De vil egentlig ikke samarbeide med dem fordi de er imot oljeindustrien, men de tenker de kan lage en sang som er kritisk mot dem uten at de selv skjønner det. Slik blir sangen til og albumcoveret er en brennende tesla. 

Det de ikke forutså er hvordan de unge blir inspirert av dette til å gjøre opprør. Den brennende tesla blir et symbol for opprøret og snart setter de fyr på biler rundt forbi. Det eskalerer enda mer og Nöroil-ansatte blir angrepet. Jentene prøver å trekke seg ut av samarbeidet, men Nöroil-ansatt Espen lurer dem og får det til å se ut som om jentene har ansvaret for alt. 

Det hele ender med at statsministeren, som ser veldig lik ut som Erna, hastevedtar forslaget for å stoppe opptøyene. Da ser vi at dette var planen til Nöroil hele tiden og de er storfornøyde. Underveis i boka har vi sett små glimt at et tekstdokument som forklarer jentenes side av saken underveis og det avsluttes med at det sendes til alle landets aviser. 
Vurdering: 

Dette er en tegneserie med enkle Pushwagner-aktige tegninger i sterke og tydelige farger. Det er delt opp i bolker med brudd av andre bilder, svarte sider, maleri av Nöroil-Espen sin baby og bilde av tekstdokumentet til en av jentene. Det er en plotlinje i boka som jeg skjønner lite av, nemlig babyen til Espen i Nöroil. Han får en baby som blir så stor at den til slutt sprekker. Hvorfor i alle dager?  
Ellers er det en deprimerende fortelling om hvordan det politiske systemet feiler og vedtar noe så farlig fordi ungdommen er farlig i opprør mot det. Det er en klassisk «vi unge bryr oss om miljøet og de voksne skjønner ikke konsekvensene»-fortelling med en god dose av absurde element også. Det er mye å ta tak i i bildene, og en interessant bok å lese.  

Anmeldt av Katrine Tveito, Kristiansand folkebibliotek, Tangvall og Vågsbygd bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.