mandag 25. september 2023

Fire dager før høstferien

Av Kari Sverdrup
XYZ forlag, 2023
160 s
Målgruppe: 
Bokmål


Boken handler om Benjamin, basketstjerna på skolen som har draget på damene, en super vennegjeng, og et noe kaotisk familieliv med bonus-søsken, stemor og alt som hører med.  

Men alt er ikke helt slik det ser ut som. Benjamin bærer på en hemmelighet, og han er livredd for hvordan livet hans vil forandre seg hvis noen andre får vite sannheten om ham. Til tross for draget på damene, er Benjamin homofil, og har så vidt klart å innrømme det for seg selv.

Historien starter når garderobepratet til medspillerne, og kjeftingen til treneren blir for mye for Benjamin, og han slutter på laget. Dette skaper splid mellom ham og faren, som har høye forventninger til ham, og som later til å leve ut sine egne drømmer gjennom ham. 

De neste fire dagne blir en prøvelse for Benjamin mens han prøver å navigere livet uten basket, som uvenn med faren sin, og med venner som vil støtte ham, men som han er nervøs for å la komme for nære.

Skal Benjamin være ærlig med seg selv og de han er glad i? Kan han det? Hvor mye kommer til å endre seg når han er åpen om hvem han er?  

Fire dager før Høstferien er en fin bok om identitet, som ikke underspiller frykten man kan kjenne på til tross for et godt nettverk av både venner og familie. Det er lett å avfeie det å være skeiv som noe som er helt akseptert og greit i dagens samfunn, men du skal ikke lete lenge etter de som har sterke meninger om at Pride burde forbys. Benjamins kvaler rundt sin egen identitet blir bare forsterket av farens voldsomme reaksjon på at han kutter ut basketball. Hvordan kommer han til å reagere på å ha en homofil sønn?  

Lengden gjør nok at den blir enklere å selge inn hos de som blir nervøse at tjukke bøker. Språket i boka er enkelt, og flyter godt. Men jeg synes at foreldrene og ungdommene høres ganske like ut til tider. 

Samtidig er karakterene lette å like og relatere seg til. Du føler at du er blitt godt kjent med Benjamins venner når historien er over.  

Alt i alt er det en fin bok jeg tror kan appellere til mange. 


Anmeldt av Ingvild Hille-Krumsvik, Farsund bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.