mandag 25. september 2023

Grip den føkkings dagen

Av Kjersti Synneva Moen
Aschehoug, 2023
212 s.
Målgruppe:
Bokmål


16 år gamle Amalie har alltid vært glad i å tegne. Så når hun begynner på kunstlinja og flytter inn på hybel med sin beste venninne, må hun leve drømmen! Eller? 

Plutselig er ikke Amalie lenger best i klassen på å tegne. Og bestevenninna Vilja har fått mange nye venner på musikklinja og har ikke tid til Amalie lenger. Amalie føler seg ensom og like ubrukelig som en hvit fargeblyant. Og det verste er at den eneste som gir henne noe oppmerksomhet, er TikTok-kunstneren Iver, som spyr ut inspirerende quotes helt uten ironisk distanse!


"Det er fader meg et slit å skulle benytte seg av alle disse blanke arkene"

Dette er en realistisk og gjenkjennelig tegneserie for ungdom, om å flytte hjemmefra for første gang, og kjenne på ensomhet og lav selvtillit. Det er Amalies utvikling som driver historien fram, og hun er godt skildra og lett å kjenne seg igjen i. Amalie (og Vilja) synes alle inspo-quotes er cringe, og henger et skilt opp ironisk i stua. Men Amalie begynner etter hvert å finne trøst i dem, og åpner seg opp for budskapet. Hun lærer seg uironisk å gripe dagen og tørre å være sårbar.

Illustrasjonene er realistiske og litt røffe, og Kjersti Synneva Moen er en mester på ansiktsuttrykk og kroppsspråk. Karakterene skifter og gjenbruker klær på en troverdig måte, og det en fryd å se alle antrekkene. Dialogen i boka er forfriskende realistisk. Ungdommene i boka snakker faktisk som ekte mennesker, hvor engelske ord får naturlig plass blant de norske. Tonen er lavmælt, personlig og trøstende. For det går heldigvis bra til slutt for Amalie.

"Grip den føkkings dagen" passer fint til både ungdom og unge voksne. Fortellingen føles nedpå ut, og bærer tydelig preg av å ha blitt skrevet av en yngre forfatter. Boka er kort og raskt utlest, og illustrasjonene er innbydende og varme. Dette er en tegneserieroman som har rom til både ironisk humor og genuin optimisme, og så har den noen tankevekkende refleksjoner rundt kunst på toppen av det hele.


Anmeldt av Mari Elida Eikeland, Arendal bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.