mandag 25. september 2023

Ventetiden

Av Keum Suk Gendry-Kim
Oversatt av Jarne Bryne
Pax forlag, 2023
250 s.
Målgruppe: 16 år og oppover
Bokmål


"Ventetiden" er en tegneserieroman som beskriver det menneskelige utfallet av splittelsen av den koreanske halvøya til Nord- og Sør-Korea, gjennom historien om Gwija som med sin datter blir adskilt fra mannen og sønnen under masseflukten sørover som oppstod under Koreakrigen.

Historien blir fortalt gjennom Gwijas datter Jina, som ble født i Sør-Korea lenge etter krigens offisielle slutt. Som 17 åring blir Gwija bortgiftet til en mann hun ikke kjenner, fordi familien er redde for at ugifte kvinner skal bli bortført av den japanske okkupasjonsmakten. Hun og mannen har det godt sammen, og får etter hvert to barn. Men da Koreakrigen bryter ut må de flykte sørover, og under flukten blir Gwija og datteren adskilt fra mannen og sønnen. 

Historien går ikke inn i det politiske bakteppet som forårsaket krigen, og som den dag i dag opprettholder Nord-Koreas selvisolering. Den gir heller innsikt i hvordan utfallet av splittelsen av ett folk til to nasjoner i konflikt påvirker de rammede. Boka viser også hvordan denne hendelsen ikke kun splittet mennesker fysisk, men også hvordan det oppstår et generasjonsskille mellom de som levde før krigen delte landet og de som ikke kjenner til annet. Dette kommer tydelig frem i forholdet mellom Jina og Gwija. Jina  får ikke vite at foreldrene hennes har nær familie i Nord-Korea før hun går i 5. klasse, og hun kan ofte glemme at hun har en bror på andre siden av grensen. Mens Gwija på sin side aldri kan glemme mannen og sønnen hun mistet. 

"Ventetiden" er en vakker historie, fortalt gjennom et tydelig men indirekte språk og en særegen tegnestil. Den omtaler et aspekt av dagens verdenspolitikk som de fleste av oss i vesten ikke har nok kjennskap til, og fortalt av en forfatterstemme de fleste av oss leser lite av. En kvinnelig asiatisk forfatter, som løfter frem historien til enda mer marginaliserte stemmer, en svinnende generasjon preget av et tap de fleste nordmenn aldri vil oppleve.


Anmeldt av Kaia Pihl, Kristiansand Folkebibliotek


 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.