mandag 25. september 2023

Du veit ingenting

Av Signe Agnethe Hansen
Samlaget, 2023
174 s.
Målgruppe: Ungdomsskolen
Nynorsk


Tina er 16 år og går siste året på ungdomsskolen. Hun bor sammen med foreldrene og den yngre søsteren, Erika, som er utviklingshemmet. De to søstrene har for det meste et godt forhold. Tina er glad i søsteren og står opp for henne når det trengs. Hver tirsdag går de i svømmehallen sammen. Men når Erika blir krevende og egenrådig, synes Tina hun er vanskelig å takle og tar for mye oppmerksomhet fra foreldrene.

På skolen føler Tina seg utenfor. Hun liker ikke de klærne “alle” går med og musikken alle hører på – og hun hater at noen i klassen får dominere, spesielt Simone. Simone, den populære jenta, som slenger fra seg frekke og sårende bemerkninger til Tina. Som er klassens midtpunkt og tror hun er så kul. Heldigvis har Anna begynt i klassen, hun kom fra en annen skole på grunn av en hendelse der. Nå er hun og Tina bestevenninner. Men hva skjer når Anna forelsker seg i den kjekke rødhårede gutten hun bare har sett på vei inn i butikken? Og det attpåtil viser seg å være Simones bror? 

Når forholdet til bestevenninnen er truet er det godt å ha en internettvenn som Hiro i Tokyo, som hun kan chatte med.

Simone inviterer til klassefest, hvor til og med Tina og Anna er invitert. Hun blir overrasket når de to dukker opp. I en selskapslek klarer hun å såre Tina på en måte som får det til å gå helt i svart for Tina. Hendelsen får konsekvenser på mer enn én måte. 

Vurdering:

Romanen tar opp typiske ungdomstemaer som forelskelse, utenforskap, vennskap og krangler, klikkmiljø i klassen, hvor de såkalt populære dominerer, utfrysing og sårende bemerkninger. Også det med spredning av bilder. Her er det Anna som ble dolka i ryggen av en kjæreste på den forrige skolen; han hadde spredd et nakenbilde av henne. Derfor må hun bytte skole og er redd for at ryktene følger med. Det handler også om bestevenninneforhold og frykten for at vennskapet skal bli ødelagt. Hvordan ordne opp etter en krangel? Of det handler om forholdet foreldre – barn og mellom søsken.

Her synes jeg at det ikke alltid blir troverdig. Tina er stort sett veldig snill og føyelig overfor foreldrene og søsteren. F.eks. når faren må avbryte øvelseskjøringen med Tina fordi mora ringer og sier at Erika har slått seg vrang, Når Tina kommer hjem, går hun inn på soverommet til mora og trøster henne og forteller at alt skal bli bra og at hun bare skal slappe av!!

Når Simone på en bursdagsfest sier noe nedsettende om Erika, tyr Tina til vold. Vold løser ingenting, sier faren hennes. Men Simone blir plutselig veldig snill og godhjertet mot Erika etter hendelsen. Plutselig er hun på kafe med Erika, Tinas lillesøster. Dette virker merkelig. Kan man snu så fort?

Og så er det Hiro i Japan, hvor kom han fra? Det blir aldri forklart. Han bare er der.

Språket: Lett nynorsk. Flyter godt. Blanding av fortellende tekst og dialoger. Lettlest, korte kapitler. 

Du veit ingenting er frittstående oppfølger til den ungdomsromanen "Ser du dette?" fra 2020.


Les: s. 50 Erika og eg har noko til felles...


Anmeldt av Åse Haugland, Agder fylkesbibliotek


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.