mandag 25. september 2023

League


Av Nina Borge
Gyldendal, 2023
197 s.
Målgruppe:
Bokmål


 I en league for seg

Jos har vært gamer så lenge hun kan huske. Alt hun drømmer om er å bli proff. Med skyhøye forventninger starter hun på e-sportlinja på videregående. Men som eneste jente i klassen, er det ikke enkelt å kreve sin plass. En viktig League of Legends-turnering ligger foran dem, men i e-sport er det guttene som dominerer.

Hjemme er det bare Jos og faren, vi finner ut at moren døde for noen år siden, de har en bra relasjon, men faren jobber mye og Jos spiller mye. Hun synes hun klarer seg fint på egenhånd. 

Vi får også vite at Jos har hatt en kjæreste. De spilte på samme lag, men når det ble slutt mellom dem var det også over for laget. Jos har ikke noen andre venner for tiden. Hun savner sånn det var før.

Skolestart er spennende og nervepirrende- mye nytt og en del ting som Jos kjenner til fra gaminga fra før

Historien om Jos handler om denne intense første tiden på videregående. Nye vennskap, å stå opp for egne meninger, egne og andres grenser, fordelen av samarbeid, respekt, å vokse og å være ærlig. Relasjon til voksne- foreldre og lærere. Vi får kjenne litt på hvor intenst det kan være å delta på en e-sport-turnering med et lag.

Det er en vellykket bok.

Den er spennende. Når laget spiller kamp, er det skikkelige underholdende å lese. 

 Jos opplevelser i klassen, relasjonen til de forskjellige klassekameratene er tankevekkende og virker troverdige. Dialogene er gode. 

Forfatteren forklarer ikke spill-begreper, men forventer at leseren i målgruppa skjønner hva det er snakk om. Hun har fått hjelp av unge spillere og folk i spillbransjen, det kan merkes: Jeg (dame 44 år) skjønner i alle fall ikke noe av spillterminologien, men det gjør ingenting! 

Dette kunne blitt en bok der forfatteren skal fortelle noe viktig: 

Ungdomsboksjangeren er gjerne full av historier om tung problematikk med alt fra venner, kjærlighet og familieliv, rus og psykiske tøffe tak til døde kjæledyr, motorstopp med mopeden og busser som aldri kommer. Denne boken er føyer seg også inn i dette malen, men likevel er ikke belærende eller overtydelig. Det er faktisk så sjeldent at det er forfriskende!


Anmeldt av Linn Alexandersen, Kristiansand katedralskole Gimle - biblioteket



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.