mandag 25. september 2023

Gangster


Av Jan Tore Noreng
Gyldendal, 2023
100 s.
Målgruppe: ungdom (gutter)
Bokmål


«Ved en av drikkefontenene på Mimir private videregående står Sander. Han later som om han sjekker mobilen. Han vet nøyaktig hvordan han framstår. Som ingen. Han går i ett med mengden. Jakken er akkurat passe dyr, buksa er rett merke. Det holder. Men de som trenger å vite det, vet hvem han er.». 

Dette er innledningen til ungdomsromanen "Gangster", en ny bok i Gutta-serien. Andre bøker i serien er Freaks og Høyt press. Ifølge forlaget er dette en «bokserie for gutter som har sluttet å lese». 

Gangster handler om Sander, som har droppet ut av videregående. Han tjener gode penger på å selge dop. Dagen han fyller 18 blir han arrestert, og for å unngå lang straff blir han politityster. Sander har et nært forhold til både far og bestemor, men den store skrekken hans er at de skal finne ut hva han driver på med. I løpet av historien møter han også Mona, som går på studiespesialisering og har lyst til å bli barnelege. 

Vi blir i liten grad kjent med hovedperson og bipersoner. Handlingen skildres gjennom Sanders blikk, men fortellerteknikken er preget av referat. Vi får i svært liten grad innblikk i hvordan Sander egentlig opplever de ulike situasjonene. I det første møtet med Mona får vi for eksempel vite at «Han begynner å få sansen for henne, kjenner han» og «Han kjenner at han liker denne jenta». Fordi vi ikke blir så godt kjent med personene i handlingen, opplever vi heller ikke særlig grad av innlevelse i historien. Selv når livet til Sander står i fare mot slutten av handlingen, er det vanskelig å mobilisere engasjement og ekte bekymring. «Nå er det over, tenker Sander», oppsummerer på en grei måte det vi får vite om Sanders tanker og følelser i det som må kalles bokens høydepunkt.  


Anmeldt av Janne Djupvik, Eilert Sundt vgs. Lyngdal


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.