mandag 25. september 2023

Uke 40

 

Av Taran L. Bjørnstad
Aschehoug, 2023
275 s.
Målgruppe: 15 - 19
Bokmål


Even er en ganske vanlig gutt som går siste året på videregående. Han driver med klatring, er med på en russebussgruppe og ser fram til å dra i militæret. Så møter han Iben.

Iben er en eldre jente som er student og opptatt av dyrevelferd, miljøvern og eksistensialistisk filosofi. De deler en natt sammen og Even blir sykelig forelska. Hele tankeverdenen hans dreier seg om Ibens gjøren og laden, og i motsetning til leseren og bestevenninna Helene merker han ikke at hun framstår ustabil og behandler ham dårlig.

Det sentrale premisset i boka - at Iben er gravid med hans barn - antydes i tittelen, røpes på bokas bakside, og inntreffer rundt midtveis inn i handlingen. Det snur opp-ned på Evens planer for framtida og tanker om seg selv og verden, og det sentrale spenningsmomentet heretter dreier seg rundt hvordan han skal forholde seg til at han etter alle solemerker kommer til å bli far enten han vil eller ikke (og det vil han ikke). Bokas kapitler er inndelt i uker, der det første møtet med Iben skjer i uke 1 og de avsluttende kapitlene foregår i uke 40.

Boka lykkes godt med å raskt dra leseren inn i handlingen og å skape troverdige karakterer som en føler empati med og kan kjenne seg igjen i. Det eneste unntaket må være at skildringen av Evens følelser for Iben framstår som litt blomstrende og nærmest viktorianske, som for eksempel der han "ser henne for meg som en kriger. På en hest. Som trekker piler ut av hylsteret på ryggen." (s. 6). På tross av sin kroppslige tematikk er det svært lite rom for vulgariteter i denne romanen.

Forfatteren gjør et godt grep ved å ikke tydelig tids- eller stedsbestemme handlingen. Det er verken navn på byen eller filmene de ser på, og det gjør at lesere lettere kan identifisere seg med at handlingen foregår i kjente omgivelser, tror jeg. Sidehistoriene om den demente bestemoren, forholdet til foreldrene og bestevenninna integreres også i handlinga på en god måte. Ikke minst er det lett å leve seg inn i Evens tanker og følelser både når det gjelder den altoppslukende forelskelsen og den eksistensielle angsten han opplever når han får vite om den inntrufne graviditeten.

Det må kunne sies at fortellingen er mer følelsesladet enn handlingsdrevet. Både i forhold til plassbruk og engasjement dreier det seg mer rundt hvordan Even tenker og føler rundt det som skjer enn til hendelsene i seg selv. Selv synes jeg at det fungerte godt og var spennende å følge Even på reisen og lure på hvor han lander i dilemmaene han står overfor, men det krever nok litt tålmodighet av leseren.


Anmeldt av Aslak Storaker, Tvedestrand videregående skole - biblioteket

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.