Cappelen Damm, 2023
97 s.
Målgruppe: Videregående skole og oppover
Bokmål
Emne: Ubrytelige bånd, frihetstrang, løsrivelse, forelskelse, angrepille
Emely Benedicte Kahrs har tidligere utgitt to romaner; Galopp for den svarte hesten (2018), og Du husker ikke dette (2021). Mor når hun vinker fra toget er forfatterens første diktsamling, og den handler om Nelly og moren som bor og spiser og vasker klær sammen, om trangen til å bryte ut, frykten for å miste, dansing, forelskelse, angrepille, frigjøring. Nelly begynner å skrive dikt på servietter. (Tekst lånt fra bokas omslag.)
Boka er egentlig en sammenhengende fortelling, bare skrevet i diktform. Diktene følger hverandre kronologisk, så selv om det er en historie fortalt med relativt få ord, så er det lett å forstå det store bildet.
Man kjenner godt på Nelly sin følelse av den litt kvelende omsorgen fra mor, og dermed også hennes behov for å bryte løs og flytte for seg selv. Diktene skildrer godt friheten hun kjenner på, og også følelsen av å starte et liv på egenhånd. Å begynne å studere, den første forelskelsen, konsekvensene av den, og også hvordan morens liv går videre uten henne. Og hvordan det å skrible ned tullespråk på servietter kan hjelpe med å sortere alt som rører seg på innsida.
De første diktene starter litt komplisert, med ord jeg må søke opp for at det skal gi mening, og det gjør dermed at jeg mister litt motet på å lese videre, men det går raskt videre i lettere forståelige dikt, og jeg blir nysgjerrig på den videre gangen i historien. Alt i alt en litt underfundig men fin bok, som nok relaterer best til de litt eldre ungdommene, fra videregående skole og oppover.
Anmeldt av Linda Therese Strandskogen, Nodeland bibliotek
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.