mandag 25. september 2023

Hex

Av Sigbjørn Mostue,
CappelenDamm, 2023
190 s.
Målgruppe:
Bokmål


Dette er en spennende ungdomsbok som tar opp mange vanskelige tema. Språket er godt.

Jeg tror jeg må si at dette er en bok som er krevende å lese – det gjør vondt!

Hovedpersonen Diana går i 3. videregående og det er russetid, det siste halve skoleåret med eksamen nært forestående. Diana er glad i matte og realfag, men hun vet ikke hva hun vil gjøre etter videregående.

Diana er skoleflink og har alltid fått gode karakterer. Hun har brukt mye tid på lekser og det virker ikke som hun andre aktiviteter hun er med i. Hun har ingen nære venner. Diana er også enebarn og har foreldre som alltid har stilt store krav til henne. Hun har en morfar hun er veldig glad i, men nå har han blitt dement og flyttes på institusjon. Det synes Diana er trist – han har alltid vært der for henne. 

Diana bryr seg ikke om at de andre jentene tror de er kule, med moteklær og sminke og fnisende interesse for gutter. Men så en dag kommer en ny gutt i klassen: Simon. Han er bare så pen og virker voksnere enn de andre. Diana blir helt betatt og han viser også interesse for henne, noe de andre jentene ikke liker.  Hun bestemmer seg for å bli med på et russetreff for å kunne møte Simon og fort går alt over styr. Hun blir med han hjem, blir dopa, misbrukt osv.  Diana kommer til seg selv utenfor eget hjem og det blir oppstyr. Hun blir tatt med til legevakta, men det er ingen god opplevelse. Vel hjemme ber hun om å få fred og prøver å bortforklare det hele. Men så ser hun seg i speilet. Hva ser hun da? Jo, en gammel, skrukkete heks med vorter på kinnet og det verste er at hun også hører hennes stemme i hodet som forteller henne at hun er feit, stygg, ubrukelig, dum. (Når det er heksas tale vi leser er det brukt kursiv.)

Diana begynner å google alt om hekser og trolldom, leser om hekseprosesser i Norge i tidligere tider.  Hun lurer på om hun er blitt en heks eller bare blitt besatt av en. Hun ser ormer og sorte biller som ingen andre kan se blir ganske hysterisk innimellom. Hun «finner ut» at Simon er i ledtog med djevelen og har plantet et frø i henne, slik at hun har blitt forheksa. Og hun bestemmer seg for å ta hevn.  Dermed blir hun med på et nytt russetreff sammen med den eneste i klassen hun egentlig kjenner, Gabriel, (som hun senere kaller engelen Gabriel) og de andre guttene i russebussen hans. 

Og fra nå av tar det helt av! Hadde det ikke vært for disse guttene ville ikke Diana fortsatt vært i live. Diana får diagnosen rusutløst psykose og blir tvangsinnlagt i 4 måneder. Om oppholdet på psykiatrisk avdeling sies det: «jeg kan fortelle at det er verre enn man tror». Hun er først innom legevakta, har time hos fastlegen sin og havner til slutt i psykiatrien. Ingen av disse blir omtalt positivt.

Som sagt er det mange vanskelige tema som blir berørt.                                                                              For å begynne med de enkleste og mest vanlige: skoleflink jente, foreldrenes krav og reaksjoner, ingen venner, sorg over bestefar som blir dement. 

Så: Å bli dopa på fest, partydop (GHB) og kroppens reaksjon på det,  voldtekt, helsevesenets behandling av unge i krevende situasjoner, hekser og hekseprosesser, trolldom.  

Vil egentlig ikke anbefale unge å lese denne boka, men det er en bok som kan leses i klassen og mange temaer kan tas opp til diskusjon.


Anmeldt av Else Marie Nesse, Kristiansand folkebibliotek


 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.