mandag 25. september 2023

Blodmåne

Av Tor Arve Røssland
Vigmostad & Bjørke, 2023
179 s.
Målgruppe: Ungdom (over 13 år)
Bokmål


Sjanger: Grøsser

Det er januar. Høyfjellshotellet har vært tomt for folk hele jula med unntak av 15-årige Anne og mora som er vaktmester på hotellet. Hun har rykte på seg for å skremme vekk gjestene slik at de aldri kommer tilbake. Anne er isolert fra bygda siden mor tar seg av hjemmeundervisning som er sterkt preget av en religiøs tilnærming om å jobbe hardt for å tjene Jesus. Hvis synden får slippe til, må dattera tuktes med slag. Nå når blodnatta nærmer seg, er Anne ekstra redd for at demoner skal overta kropp og sinn. Anne jobber hardt, blant annet med å hogge ved. Tidlig i boka får vi vite at mor aldri hogger ved, men bruker øksa til andre ting. 

Hotellet har fått ny eier som er rik og travel. Han kjører dattera Benni og de to venninnene Vanja og Sarah opp til dette avsidesliggende hotellet for at de kan sjekke tilstanden. Mens de har gledet seg til å prøve badebasseng og nyte luksus, skjønner de fort at stedet både er nærmest falleferdig og uhyggelig. Noen skiturer for blant annet å jakte etter mobilsignal, inneholder uforklarlige syner og lyder. 

Boka er inndelt i ganske korte kapitler hvor det veksles mellom Anne og Vanja som forteller. Fortellingen starter fredag 8. januar uten at årstall er oppgitt. Et stykke ut i boka hopper vi til torsdagen 7. januar, og her er det spesifisert 2021. Hvilket årstall vi ellers har befunnet oss i, blir derfor et mysterium for leseren.

Jeg blir ikke fenget av denne historien, bare forvirret. For meg virker det som en spenningstopp mangler. Det er et sterkt ubehag som ligger over hele boka, både fra mor som tukter datter, mange uforklarlige lyder og disse skyggene eller demonene som henger over eller på jentene. Som leser skal man nok bli forvirret over hva som skjer i nåtid og fortid, men når boka er ferdig skulle jeg ønske jeg hadde forstått litt mer. 


Anmeldt av Marian Børnes, Kristiansand folkebibliotek, avd Tangvall 


 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.