lørdag 12. mai 2012

Tegn

av Anne Ch. Østby
Damm 2012
Bokmål


Boken har mange historier i en rammefortelling. Synsvinkelen skifter mellom Espen, Sofie, Jonna, Julie, Kasper og Karine. Felles for dem alle er at de leter etter ulike menneskelige tegn, velger å overse tegn eller feiltolker tegn
. Og fortellingen foregår over et par døgn – i forkant av en fotballcup alle er opptatt av.
Espen og Sofie er søsken – bare ett år skiller dem. Espen (eller Svarten som han kalles) er 15 år og et fotballtalent, men han sliter psykisk. Han oppfører seg underlig og har vrangforestillinger. Han tror han er en av de utvalgte. Han sover med et balltre under senga, han går rundt med en stor lue og snakker med en kongle. Han er sikker på at lille Kristoffer, som Sofie ofte passer, også er en utvalgt.  Espen blir en trussel for dem rundt seg.  Sofie skjønner at noe er galt med broren. Hun er redd, men vil ikke si noe til foreldrene fordi faren bare blir sint på Espen og ber ham ta seg sammen. Moren blir skildret som en litt nervøs person. Er det foreldrenes skyld at sykdommen vokser frem i Espen fordi de overser tegnene?
Sofie fremstår som et godt menneske som ser og forstår mye (kontrast til venninnen Ida). Sofie er også veldig forelsket i Jonna – og han i henne. De ser etter tegn og får hverandre til slutt. 
Jonnas bestekamerat er Kasper. Han bor sammen med mor og bror – faren er på psykiatrisk sykehus. Han ser tegnene i Espen, men vil ikke ta det inn over seg fordi det vekker til live vanskelige minner fra da faren ble syk.
Julie er i likhet med Espen også et fotballtalent, men nå er hun skadet i det ene beinet. Det vil hun ikke si til noen fordi cupen er viktig for henne og hun er viktig for laget. Hun kjemper med smerter, men til slutt avsløres det av foreldrene. Og hun må si det til fotballtreneren Karine (16 år). Julie innrømmer for seg selv at hun er lesbisk og kjærligheten blir gjengjeldt hos Karine. Karine blir også involvert i Espens sykdom – hun får merkelige meldinger på Facebook fra ham.
Alle personene blir på en eller annen måte involvert eller merket av det som skjer med Espen. Det kuliminerer kvelden før cupen starter, da Espen bl.a. river av seg gipsen på armen fordi han tror det er en sender i den. Og i starten av cupen dagen etter da Espen tar med seg lille Kristoffer opp i speakertårnet for å overgi ham. Espens vrangforestillinger blir farlige for omgivelsene.
Boka har mange emner: psykisk sykdom, kjærlighet (både hetrofil og homofil), identitet, vennskap, familie, fotball
God bok, men det ble i perioder litt for mange hovedpersoner å holde styr på. På den annen side bygger alle fortellingene opp mot Espens historie. Boken tar fint opp det å våge å ta ansvar og være en venn selv om omgivelsene feiltolker og overser Espens problemer.  De andre har også sine utfordringer, men små sett i forhold til Espen. Det som kanskje ikke virker så troverdig er det verken er mobbing eller utfrysing i miljøet på det lille tettstedet. Alle problemene blir møtt med aksept. Boken passer fra ca. 13 år. Omslaget gir inntrykk av at boken handler om fotball – det er det den handler minst om!
Turid Janne Kvaløy

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.