lørdag 12. mai 2012

Rekrutten

av Robert Muchamore
Serie: CHERUB; 1)
Samlaget, 2010. – 350 s.
Nynorsk


Resymé:
Rekrutten handler om den elleve år gamle gutten James Choke som alltid havner i uforskyldt og selvforskyldt trøbbel. Havner opp i håpløse situasjoner og blir tatt av politiet to ganger på samme dag… Mora hans er nettopp død og han og halvsøstera Lauren blir skilt fra hverandre. James havner på barnehjem og blir holdt under oppsikt av agenter som rekrutterer nye barn til agentbyrået  Cherub. Flere av dem som bor på barnehjemmet er allerede agenter.
For å bli agent må du gjennom utallige prøver, fysiske og mentale, fristelser og ydmykelser. Mesteparten av boka handler om testene de må gjennom og hvordan de må overleve under ekstreme forhold. 100 dager med lidelser må forseres. Avstraffelsene er mange og umenneskelige om de feiler. James blir ydmyket, herset med men kommer seg på et uforklarlig vis gjennom alle testene.
Barneagenter blir ikke mistenkeliggjort og så lett avslørt er filosofien bak Cherub-agentene. James får snart et oppdrag sammen med Amy for å avsløre en terroristorganisasjon, Hjelp Jorda! Aksjonen er svært farlig og James kommer i trøbbel ganske snart. Miltbrannsmitte og biologiske angrep mot en stor oljekonferanse blir avverget.

Språk: Enkle og korte setninger, mye dialog på et lettlest nynorsk. God oversettelse.
Emne: Spenning - spionasje

Alder: 12-15 år

Vurdering: Svært spennende og drivende godt fortalt. Det skjer noe hele tiden, både nervepirrende, spennende og farlige situasjoner. James blir ofte jult opp og ydmyket men har alltid vilje til å fortsette. En del situasjoner er nok relativt usannsynlige med tanke på at barna er 11 og 12 år gamle, men det godtas i fiksjonens ånd. Godtar man det er innholdet lett å engasjere seg i. Boka har en god porsjon humor og litt romantikk (– for 12-åringer) har Muchamore også funnet plass til. Boka har i grunnen alt. Volumet skremmer ingen – 350 sider går lett unna.
Anmeldt av: Torvald Hellum 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.