lørdag 12. mai 2012

Detektiv Smartbart og sabotasjen på badet

av Sigrid Merethe Hanssen            
illustrasjoner: Åshild Irgens
Samlaget 2012
Nynorsk             49 s.

Hovedinnhold:
Handlingen går over en eneste dag. Første feriedag (sommerferie??) og de tre søsknene Sigvart, Esmeralda og Hagbart Korneliussen blir brått vekket av et kjempebrøl fra faren Kyrre.  Årsaken til brølet: Masse rot i huset. De tre søsknene, som kaller faren Obersten og seg selv soldatene hans, marsjerer ned til faren og tar oppstilling. Der får de høre at faren setter i gang ”Operasjon husvask” .  Det blir ingen spilling på playstation før oppgavene er utført! Hver og en får sine oppgaver. Ikke uten jamring og klaging – hvorfor skal Sigvart rydde i TV-stua når alle vet at det er Hagbart som griser mest der?  Hagbart, den yngste, skal vaske og rydde badet.  Da han omsider har fått tappet i vaskevann, oppdager han at noen har griset til badet enda mer! Blant annet er vasken tettet med vattpinner, speilet oversprøytet med barberskum og  toalettet  sprøytet med gul og grønn og rød maling – som ikke er tørr. Ergo er det nettopp utført. Det er selvsagt de to eldre søsknene som har gjort dette for å sabotere for Hagbart. Han jobber først med å få vekk vattpinnene i vasken – i vannlåsen finner han et gullhjerte og en slipsnål, begge deler arvestykker  som  tilhører søsknene. Samtidig lurer han på hvordan han skal få avslørt dem.  Dette er jo en sak for Detektiv Smartbart! Hagbart har nemlig et detektivsett med fingeravtrykkpulver. Det kan han bruke på barberskumboksen. Og slik får han avslørt søsknene.  Dermed blir Hagbart fritatt for oppgavene sine. De to andre får utvida husplikter i en måned framover, i tillegg får Hagbart en halvtime lenger spilletid hver eneste dag i hele ferien. Til slutt, når faren er gått, spiller Hagbart ut «trumfkortet» sitt. Han forlanger å få spille først hver dag, ellers vil han fortelle faren om  gullkjedet og slipsnålen han har funnet i vasken.  Og det er storesøsknene livredde for at faren skal få vite om.
Språk:  Vanskelig språk med en del fremmedord  (reprise, egoist, sympati). I tillegg er det valgt å bruke en militær terminologi gjennom hele boka:  eksersisplass, utkommanderte, fotsoldat, motstandskamp, heimevernet osv. Hensikten er kanskje å gjøre det ekstra morsomt? Uansett  må mange av disse ordene sikkert forklares.  Ord som forfatteren ønsker en skal legge trykk på er skrevet med STORE BOKSTAVER. Ofte flere på hver side.  Noen vil la seg irritere av det. Språket er også kjennetegnet av en kjekk og frisk tone.  Kanskje litt desperat etter å være morsomt.
Emne:  unger som ikke rydder etter seg, å lære unger å gjøre husplikter, søskenkrangel
Alder passer for:  ?? 6-8 år? Tror språket er for vanskelig for å lese selv. Må leses høyt.
Vurdering:  Detektivbildet på utsiden –lover for mye. Det skjer ikke mye spennende i boka, den er snarere ganske kjedelig  og  overfladisk. Vi får ikke vite noe om familien og det er lite utfyllende informasjon. Samtidig  er boka unødvendig pratete i noen partier.  Boka kunne vært laget som ren billedbok med kraftig kutt i teksten. Illustrasjonene er bra!  Temaene er gjenkjennelige, både å få unger til å rydde, hva som er rettferdig, playstation og godteri som belønning.  Jeg synes ikke det er helt vellykka med militærstilen i språket og grepet med detektiv Smartbart er lite morsomt.  Dette, sammen med litt vanskelig språk, gjør at jeg ikke helt forstår hva forlaget vil med denne utgivelsen og hvilken aldersgruppe de vil nå.  Det er antakelig ment som en spennings/detektivbok for de minste, men etter min mening ikke helt vellykket.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.