lørdag 12. mai 2012

Smagragdatlaset

av John Stephens
(Oversatt til norsk av Torstein Bugge Høverstad)
Cappelen Damm AS 2011
Målform: Bokmål (Org. språk: amerikansk)
Fantasy
Målgruppe: 9 – 14 år
Første bind av 3 bøker i serien: Begynnelsens bøker

Handling:
Boka handler om tre søsken som blir hentet fra foreldrene sine en kald julenatt. Det er mørke krefter som driver barna på flukt.  Kate som er 4 år får i oppdrag av sin mor å passe på småsøsknene, Michael på 2 år og Emma som er baby. Dette er et stort ansvar, og senere trøster hun seg ofte med det siste moren sa til henne:  «Du må aldri glemme at faren din og jeg er fryktelig glad i dere. Og en dag skal vi finne hverandre igjen. Det lover jeg.»
Barna kommer først til St. Mary, hvor de blir i tre år. Men barnehjemmet brenner ned, og etter det flyttes de ofte til nye barnehjem, og det ene er verre enn det andre. Det er tre søsken med svært ulike egenskaper. Kate som hele tiden tar ansvar, Michael som er svært interessert i dverger, og kranglefanten Emma som stadig er i krangel. Etter ti år har barna bodd på ti forskjellige barnehjem, og de vet fremdeles ikke hva som tvang dem på flukt, og Kate tenker ofte på morens ord. Men hvordan skal de finne foreldrene? De husker ikke etternavnet sitt, men blir kalt P.
Det siste barnehjemmet de kommer ti l er Cambridge Falls og bestyreren heter Mr. Pym. Det ligger en dagsreise med tog unna, og når det kommer fram til båthavna er det ingen som har hørt om stedet. Men gjennom en tåkedis kommer båten, og det blir en underlig reise. Huset er det største barna noen gang har sett, bygd i svart stein og med et tårn i hvert hjørne. Skjevt og merkelig. De oppdager at de er de eneste barna i huset. Huset har mange rom, og de går på oppdagelsesferd som fører dem inn i mørke ganger, smale trapper og inn i et merkelig rom.  De finner en grønn bok hvor det kun er blanke sider, og nå begynner virkelig ting å skje. Et magisk atlas, en reise fram og tilbake i tid, hodeløse skapninger, dverger, ond grevinne, og mye ondskap og magi. Men også gode hjelpere. Og barna har fått et stort oppdrag: Skal de redde familien, må de først redde verden.
Vurdering:
Boka har en spennende forside, men 464 sider kan kanskje gi litt mektig første inntrykk for en 9 åring. Den er lettskrevet og med god linjeavstand.  Noen steder er det brukt dialektord i oversettelsen, og disse er ikke helt enkle og virker litt unødvendige for historien. Innholdsmessig er boka ganske spennende, men det kan til tider være litt vanskelig å henge med. En tidsreise fram og tilbake i tid som ikke er helt lett å finne ut av. Fantasien er der så absolutt, men det blir litt mye av alt. Noen anmeldere antyder litt kopiering av Harry Potter og Narnia-bøkene.
For fantasy elskere er sikkert boka bra, men jeg stiller spørsmål ved språket i boka. F.eks. «Livets mangehånde irrganger, hva?» (s. 225). Hvilken påvirkning har disse bøkene på barnas skriftspråk i skolen?
En filmatisering av bøkene er mye sannsynlig, og kanskje vil historien være bedre som film enn bok.
Astri Høgevoll

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.