lørdag 12. mai 2012

Elveforsvinningen

av Sturle Brustad
Gyldendal 2012
210 s.

Bokmål

Andre
bok i serien om Underskogen. Første bok heter Langstilkbyen og kom i 2009


Her møter vi igjen vår helt fra Langstilkbyen, Nils, han som reddet hele landsbyen sin fra de grusomme Lysmestrene. Nå er det fred og gode tider i Underskogen, og folk kan endelig spise så mye av yndlingsmaten groeroe og drikke så mye groeroesaft som de bare vil.
Likevel går det ikke så bra. Innbyggerne gidder ikke arbeide og holde samfunnet i orden; de kjeder seg og krangler mens markene gror igjen. Men så kommer katastrofen:
Den store elva, selve midtpunktet i landsbyen, er plutselig helt tørr. Det er ikke en dråpe vann å se.
Hva i all verden er det som hindrer vannet fra å renne gjennom elveleiet?
Da den første lete-ekspedisjonen ikke kommer tilbake, drar Nils og søsteren Lingalina i hemmelighet ut på egen hånd. De følger det uttørkete elveleiet gjennom tett skog og uveisomt fjell, og det blir en farlig ferd.  
Heldigvis dukker også Aragusta opp i et kritisk øyeblikk, så er alle de tre vennene fra  første bok samlet igjen. Og de trenger alt sitt mot når de oppdager  hva som faktisk har stoppet elva.
Elveforsvinningen er en spennende fantasyfortelling for mellomtrinnet.  Bortsett fra det klassiske kartet, som vi alltid forventer å finne på innsiden av permene i en fantasyhistorie, er alle ingredienser på plass: Store utfordringer, barn som vokser med vanskelige oppgaver hvor de må redde hele samfunnet sitt, underlige folk, magiske evner, mot og kjærlighet.
Ingen illustrasjoner, men spennende forsidebilder av rødhårete barn med blågrønn hud. (Blåfargen får de av å spise groeroe.)
Boka har lett og flytende språk med mye direkte tale, og er inndelt i leservennlige, korte kapitler på mellom 4 og 7 sider. Anbefales hele mellomtrinnet.
Toril Kopperud

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.