lørdag 12. mai 2012

Salamandergåten

av Jørn Lier Horst
Kagge forlag, 2012
Sokrates:  Alt jeg vet er at jeg intet vet.
Handlingen i Salamandergåten foregår rundt et fredelig og idyllisk pensjonat  i Skutevika, kalt Perlen. Hovedpersonene er tre ungdommer i 12 års alderen. Cecilia Gaathe er datter av pensjonatets direktør. Teo er sønn av Rebekka som er nyansatt sjef på pensjonatet etter at Cecilias mor døde året før. Begge bor på pensjonatet. Une er datter av en fisker på stedet.
En dag finner Cecilia en død ukjent mann liggende på stranden. Cecilia har sett døde mennesker tidligere. Sommeren før forsvant moren hennes på uforklarlig vis. Hun ble senere funnet druknet i fjæresteinene. Før foreldrene blir varslet om den døde mannen kommer Leo og tar bilder med mobiltelefonen sin. Mannen har en salamander tatovert på armen. De oppdager også mystiske spor i sanden. Noen har vært der før dem. De blir nysgjerrige og starter sin egen etterforskning. Teo er flink med foto og fremkalling på pc der han kan studere bildene i detalj. Cecilia har adgang til pensjonatets gjestelister og rom. Une kjører båt og er lokalkjent.  
Flere av gjestene på pensjonatet virker ganske mistenkelige. En båt har gått på et skjær og forlist i løpet av natten. Kan den døde mannen komme fra denne båten?
Etter mye spaning og leting finner de til sist en lommebok halvt nedgravd i sanden. Den viser seg og tilhøre en dansk mann. Han er etterlyst og siktet for grov narkotikakriminalitet.
Det hele utvikler seg ganske skummelt. Barna blir til sist oppdaget og tatt til fange av forbryterne som har både skytevåpen og kniv. Heldigvis kommer politiet til unnsetning. To av gjestene viser seg å være  politi og har en tid spanet på en nordisk narkotikaliga som smugler narkotika fra Danmark til pensjonatet.  Alle medlemmene har tatovert en salamander på armen.
Boken slutter med et nytt kapittel som er begynnelse på en ny bok i serien. Kanskje har den noe med Cecilias mor å gjøre?
Det er en grei og ganske spennende fortelling. Mye detaljer. Forfatteren er politimann og kan fremgangsmåtene for å løse mysterier. Det er ganske mystisk hva som skjedd med Cecilias mor. Det får ingen løsning i denne boken og gjør sitt til at en får lyst til å lese neste bok i serien.
Det er også en side med faktaopplysninger om Sokrates.
Boken er på 141 s. og inneholder kart over Skutevika og Perlen pensjonat. Kapitlene er korte og har god skrift.  Passer for barn ca. 10 – 13 år.
 Marit Håland

1 kommentar:

  1. Masse feilopplysninger om historien og personene, i tillegg er det en del skrivefeil

    SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.