tirsdag 8. mai 2012

Solstorm – Himmelslør

av May Grethe Lerum
Bok nr 1 i "Solstorm trilologien"

Aschehoug 2011       
309 s
passer for u.skolen

Det er like før jul. Vi treffer en familie på 3, mamma Johanna, sønnen Thomas 17 år og datteren Maja 15 år. Familien sitter på Bastøyferja på vei hjem til Fredrikstad. Maja ser stadig på mobilen og venter mer og mer desperat på melding fra Andreas om de skal gå ut i kveld, hun er veldig interessert i å bli kjæreste med han og nå piper batteriet og mobilen er i ferd med å gå tom for strøm.

Plutselig bryter en ekstra nyhetssending ut på tv som surrer og går i bakgrunnen, og der informeres det om at en solstorm er i ferd med å ramme de fleste områder nord for ekvator. Mamma , Thomas og Maja ser og hører med stigende gru effekten av dette. Så går alt i svart.

Kampen for å overleve uten butikker, banker, strøm, TV, telefoner og Facebook er i gang..
Glem alt du tar for gitt. Samfunnet fungerer ikke lenger. Ingenting er som før. Det er like før jul og kulda har satt seg. Butikkene stenges og banksystemene slukner. Sykehus og fengsler bryter sammen. Mobiltelefoner, kringkasting og alle former for GPS-navigering går i svart. Men forelskelser dør ikke , selv om denne høsten blir iskald og mørk. Det gjør ikke fiendeskap, desperasjon eller terror heller. Når ferja kommer til land kjører familien hjem til huset sitt.

Mamma tenker veldig på hvordan hun skal skaffe mat til familien, hun er nemlig aleneforsørger. Mamma må også snarest mulig skaffe insulin da hun har diabetes og må ha daglige doser, og nå har hun bare igjen til en ukes forbruk. Og hvordan skal hun klare og holde huset varmt?
Johanna tenker mest på Andreas – blir de kjærester og hvordan skal de klare og treffes uten og kunne ringe eller sende meldinger? Og hvordan skal hun klare seg uten å kunne dusje daglig? Vaskemaskinen virker vel heller ikke ?
Thomas tenker mest på hvordan han og naboen skal skaffe strøm til alle maskinene de spiller PC- spill på og poker? Det eneste Thomas er glad for er at nå får ikke mamma vite at han har tappet hennes kort for 100 000 p.g.a. spillegjeld. Han håper inderlig denne blir borte for alltid!

Lerum debuterer som ungdomsbokforfatter med den boka. Handlingen foregår i Fredrikstad og vi følger flere personer med ulike ståsted i livet. De 2 første kapitlene begynner 23 døgn etter solstormen. Kapittel 3 begynner 19 sekunder etter solstormen er kommet og fortsetter videre kronologisk.
Fortellergleden er stor, og historien oppleves både spennende, realistisk og ikke minst tankevekkende. Svakheten er at forfatteren gaper over mange temaer og  derfor klarer hun ikke alltid å skape sammenheng og forståelse.

Omslaget på boka er holdt i dramatiske farger, rødt,sort og gull. Den gir signaler som passer godt til innholdet. Blikkfanget er en rød sol med tydelige stormer. Det er nesten noe av det meste skremmende med boka.
Boka har et røft ungdommelig språk som er lettlest og passer ei ungdomsbok.

Boka har enkelte svakheter men ellers er det absolutt ei fengslende, spennende  og skummelt realistisk bok, som jeg vil anbefale og gleder meg til fortsettelsen i nr. 2 og 3.

Formidler: Janne Wigemyr, Marnardal folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.