tirsdag 11. oktober 2022

Dei dødsdømte: dødsstraffa i Noreg og historia om nokre av dei som mista livet

Av Aina Basso
Samlaget, 2022
143 s.
Målgruppe: Fra 13 år
Nynorsk

 

Dei dødsdømte er en fagbok som presenterer den norske historien om dødsstraff i korte trekk.

I permen fremst kan du se de vanligste metodene for dødsstraff i Norge illustrert, og i permen bak finnes det et kart over hvor hvilke land som fremdeles bruker dødsstraff og hvilke som ikke bruker det. Vi finner også en ordliste og en oversikt over kilder/litteratur bakerst i boken.

Første kapittel innleder med generelt om dødsstraff og historien rundt den, mens siste kapittel tar for seg dødsstraff i dag og etikken rundt. Kapitlene imellom forteller om enkeltskjebner som konkretiserer sin tidsperiode i kronologisk rekkefølge. Etter hvert kapittel har forfatteren laget en punktliste over fakta som passer inn med tema.

Språket er faglig med mye fakta, navn og årstall og til tider noe tungt. Kapitlene er korte og luftige med små illustrasjoner, noe som letter lesingen. Historiene om enkeltskjebnene er ikke fortellende, men heller saklige og beskrivende.

Boka er opplysende og vil være en god kilde for de som ønsker fakta om dødsstraff i Norge, men min mening er at det er ikke en bok man leser for lystlesingens skyld. Til det blir det for mye tung fakta og for lite spenning rundt enkeltskjebnene. Dette kan tolkes som en fin ting da det gjerne kan ha vært et bevisst valg som er gjort ut av respekt for personene og det alvorlige tema. En innvending til dette blir da at forsiden gir en annen forventning med sine bloddryppende fonter.

Tema: Dødsstraff i Norge


Anmeldt av Tove Jeanette Kittelsen, Arendal bibliotek

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.