tirsdag 11. oktober 2022

Ingenting her tilhører meg

Av Sophia Saenger
Cappelen Damm, 2022
222 s.
Målgruppe: vgs-ungdom, voksne

Thea har nettopp begynt på videregående, men finner seg ikke til rette blant medelevene. Den tidligere bestevenninnen Martine har sviktet henne, nå er Thea bare luft for henne, uten at Thea helt skjønner hva som har skjedd. Foreldrene til Thea er skilt og hun bor hos moren. Faren har etablert seg på nytt, han ser hun sjeden.

Kathinka er vikarlærer for Theas klasse. Hun er en som ser Thea og forstår at hun føler seg utenfor. Hun foreslår at de skal treffes på kafe etter skolen og Thea kjenner på følelsen av å bli likt og akseptert. Kathinka lytter til henne og snakker til henne som en likeverdig voksen. Thea blir invitert hjem til Kathinka på kaffe og de lager mat sammen. Thea innvies også i Kathinkas problemer i samlivet med David. Hun tilbyr Thea sigaretter og prater om intime og private ting i sitt liv. Men hun sier også ting om Thea som får Thea til å gruble i ettertid, som at Thea er en som lar seg bestemme over, en som ikke klarer å stå opp for egne meninger.

Kathinka knytter Thea tettere til seg med gaver: en sølvring, noen klær fra sin egen garderobe og Thea tar i mot. Moren spør hvor disse tingene kommer fra og har kanskje en anelse om at det foregår noe som hun ikke får tak i. Thea forteller som regel moren at hun er sammen med en venninne og hun forstår at hun må holde relasjonen til Kathinka skjult. På skolen går det rykter om at en lærer har et forhold til en elev, uten at det blir pekt på noen konkrete personer.

Etter hvert som tiden går og relasjonen stadig blir tettere, forstår Thea at hun må ta et valg. Hun må stå opp for seg selv og vise verden hva hun vil. Dette må hun gjøre uten andres medvirkning. Ikke moren, ikke faren, heller ikke Kathinka.

Språk: Debutbok. Godt språk, flyter lett, 

Emner: Ensomhet, svik, relasjoner, ungdom, skolehverdag, uro

Vurdering: Må innrømme jeg synes den var litt kjedelig og langtekkelig i starten. Tok seg opp etter hvert. Blir mer intenst etter som forholdet mellom Kathinka og Thea utvikler seg.

Kathinkas forhold til David: får ikke oppklart hvorfor det er så vanskelig å gjøre det slutt. Han er fremstilt bare negativt. Men Kathinka sier at det er ikke mulig å bryte forholdet og at det er noe Thea ikke forstår. Det forstår ikke jeg heller. Men hun klarer likevel å gjøre det slutt uten at man forstår hvorfor.


Anmeldt av Åse Haugland, Agder fylkesbibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.