tirsdag 11. oktober 2022

Ms. Marvel: Nesten normal

Av Gwendolyn Willow Wilson
Tegnet og fargelagt av Adrian Alphona og Ian Herring
Oversatt til norsk av Daniel Reinsfelt
Outland forlag, 2022
Målgruppe: De som liker superhelter-serier, uansett alder og kjønn.
Bokmål


Khamala Khan er en 16 år gammel andregenerasjons amerikansk jente, født inn i en pakistansk immigrantfamilie og oppvokst i Jersey City. 

Livet hennes handler stort sett om skolegang og venner, samtidig som hun forsøker å kombinere et amerikansk tenåringsliv og det å tilhøre en konservativ, muslimsk familie, med strenge foreldre som verken forstår eller setter pris på vestlig ungdomskultur. 

Kort fortalt lever hun midt i et kulturkrasj, og som om det allerede ikke var vanskelig nok så får hun attpåtil superkrefter etter å ha blitt utsatt for en mystisk tåke, en natt hun har sneket seg ut på fest. Plutselig må hun lære seg om de nye kreftene sine, finne ut hvordan hun bruker dem til å hjelpe andre, og holde alt sammen hemmelig for både familie og venner mens hun slåss mot roboter og kriminelle. Det skal ikke være enkelt.

Ms. Marvel er en tegneserie som kommer i en tid da serieforlaget Marvel, og eierselskapet Disney, har begynt å bytte ut, endre på og i flere tilfeller lage helt på nytt de klassiske titlene sine, i et forsøk på å tilpasse og tilnærme seg en yngre generasjon forbrukere. Den har også nylig blitt en TV-serie på Disneys egen streamingtjeneste.

Jeg syns at tegneserien var underholdende, pent tegnet (om enn litt enkelt og detaljfattig enkelte steder) og tok opp temaer jeg oppfatter som veldig interessante, spesielt i dagens sosialpolitiske USA. Det er ikke så mye mer å si.

Oversettelsen er helt grei.

Emner: superkrefter, identitet, tenåringsliv, hva er normalt, å ønske å passe inn, religion, kulturforskjeller.


Anmeldt av Martin Eidskrem, Eilert Sundt vgs/Farsund bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.