tirsdag 11. oktober 2022

Embla: Kampen for fremtiden

Av Arild Midthun og Bjørn H. Samset
Cappelen Damm, 2022
61 s.
Målgruppe: Ungdom
Bokmål


Tegneserieskaper Arild Midthun og klimaforsker Bjørn H. Samset har sammen skrevet en fantasifylt framtidsberetning om hvordan klimaendringer kan og vil påvirke verden.

Hovedpersonen Embla er en ung jente som er på vei til New York for å gjøre gjennombrudd som internasjonal influenser innenfor mote på sosiale medier. Embla besvimer idet en tyv prøver å ta fra henne veska på vei ut av en taxi, og hun havner samtidig i en parallell drømmeverden inspirert av norrøn mytologi, hvor jotner er i ferd med å utslette alt levende. 


I drømmen blir Embla presentert for tre ulike fremtidsscenarioer som kan ses i sammenheng med hvor mye temperaturen vil stige på kloden. I det første, hvor vi velger å ikke gjøre noe for å redusere og stoppe utslipp, vil en høy temperaturøkning føre til store naturødeleggelser, og mange mennesker vil bli drevet på flukt av krig og naturkatastrofer. I det andre scenarioet får vi innsikt i hvordan vitenskap og teknologi kan være med på å minske skadene som følger av klimaendringer, men teknologien koster, og utfallet vil ramme ulikt og urettferdig i andre deler av verden. I et tredje scenario får vi presentert en bærekraftig utvikling hvor mennesker møter klimakrisen sammen med kreativitet og dugnadsånd, og minimerer utslipp. For at det skal være mulig må folk engasjere seg og forstå det store bildet. Dette inspirerer Embla til å forstå at også hun må bidra, og kan bruke influenserrollen sin til å påvirke positivt.

Handlingen i tegneserien fortelles gjennom snakkebobler og bilder. Helt bakerst i boka blir de tre fremtidsscenarioene fra Emblas drøm forklart mer inngående og vitenskapelig, og er mer teksttungt. Den vitenskapelige klimakunnskapen er interessant og godt formidlet, men dialogen i boka er til tider ganske kunstig. Jeg liker ideen om en klimategneserie, men opplever historien som for tynn og rotete, med for mange tidssprang og forvirrende referanser. Historien hadde falt bedre i smak hos meg uten en tur innom den norrøne gudeverdenen. 

Tegneserien er ment å være en «øyeåpner» for ungdom, med framtidshåp og uten moralsk pekefinger. Slutten er åpen, med den avsluttende setningen «Resten er opp til deg». Jeg antar at slutten er ment for å gi unge håp og inspirasjon til å bidra, men er usikker på om det fungerer. Legges det heller for mye ansvar på de unge og på den enkelte?


Anmeldt av Maria Olsen, Kristiansand folkebibliotek




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.