tirsdag 11. oktober 2022

Eg blir her

Av Ann Helen Kolås Ingebrigtsen
Samlaget, 2022
155 s.
Målgruppe: Ungdom (over 13 år)
Nynorsk


Hovedinnhold:
Hovedpersonen er 16 år gamle Oda som bor i en liten bygd på Vestlandet sammen med faren, besta og besten. Hun gleder seg til å tilbringe sommerferien sammen med bestevenninna Emma og kjæresten Sondre. 

I løpet av sommeren treffer Oda Daniel som er i bygda om sommeren. Forholdet mellom dem utvikler seg gjennom boka. 

Oda mistet moren da hun var liten, hun bor sammen med besteforeldrene. Faren bor i ei løe ved siden av huset, der har han laget seg en liten pub. Han har alkoholproblemer.

Språk: Forfatteren skriver i et lettlest nynorsk språk.

Emner: Familieforhold, Fedre og døtre, forelskelse, tenåringsjenter, vennskap


Vurdering:
Boka passer målgruppa veldig bra. Den tar opp mange forhold som ungdom lett kan kjenne seg igjen i. Hvordan det er å bo på et lite sted, der alle kjenner alle, vennskap, kjærlighet, vanskelige familieforhold og hvor viktig det er å snakke om vanskelig ting.

Oda har mistet moren sin som liten, og faren bearbeider sorgen ved å drikke. Oda synes det er flaut at faren drikker, og ikke er som de andre fedrene. Han er snill, og hun har god støtte i besteforeldrene som hun bor hos. Men han gjør flere ting som gjør henne utilpass. Han poster ting på Facebook når han har drukket, og hun blir en slags omsorgsperson for ham, selv om det skulle vært motsatt.

Savnet etter moren er vanskelig for både Oda og faren. Etter farens hjerteinfarkt skjønner Oda at faren drikker for å ha et sted å gjøre av følelsene når de blir for store. De snakker mer om de vanskelige tingene, og faren lover at han ikke skal drikke så mye mer. 

Daniel er en gutt som virker veldig tøff på utsiden, men det viser seg at han er en gutt med gode verdier. Han har selv en alvorlig syk mor, som trenger hans hjelp.


Anmeldt av Kristine Gravdal, Lista ungdomsskole 

 

 

 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.