tirsdag 11. oktober 2022

Ravnene

Av Kass Morgan og Danielle Paige
Vigmostad og Bjørke, 2022
409 s.
Målgruppe: 13 år og oppover
Bokmål


Hovedinnhold:
Vivi Devereaux har vært rotløs så lenge hun kan huske. Hun og den utsvevende, tarotkortlesende moren har flyttet fra sted til sted hele Vivis oppvekst. Nå skal Vivi begynne på Westerly College og endelig slå rot. Kanskje endelig få venner og beholde dem.

Westerly college sitt mest eksklusive studentforening er Kappa Rho Nu, også kalt Ravnene. Kappa er ikke som alle andre studentforeninger, Ravnene er nemlig en heksesirkel. Scarlett Winter er allerede medlem av Ravnene og har store sko å fylle, ettersom både moren og storesøsteren har vært ledere i Kappa. Hvis ikke Scarlett blir den neste lederen, vil hun skuffe moren, som allerede favoriserer storesøsteren. Scarlett er den soleklare kandidaten for å overta lederrollen i Ravene, så lenge ingen får vite sannheten om hva som skjedde med Harper året før.

Vivi har alltid trodd at moren er en bløffmaker når hun har spådd framtiden til folk og brukt tarotkort, men det viser seg at Vivis mor er heks, men aldri fortalt det til Vivi. 

I motsetning til Scarlett som har blitt opplært i magi hele livet er Vivi ganske ukjent med magien hun er født med, men hun er et naturtalent og lærer fort. 

Mens livet til Vivi omsider begynner å gi mening, føles det som om livet til Scarlett er i ferd med å bli meningsløst. Fortiden hjemsøker henne, presset er stort og forholdet til langtidskjæresten Mason er i ferd med å rakne. Magien kommer lett til Vivi, mens Scarlett alltid har måttet jobbe hardt for å utvikle kreftene sine. 

Vivi gjør alt for å passe inn i søsterskapet, men forelsker seg i Scarletts kjæreste, Mason. Scarlett sliter med dårlig samvittighet over tabben hun gjorde året før, som garantert vil få henne kastet ut av Ravnene hvis noen får vite noe, samtidig som hun irriterer seg over nykomlingen Vivi, som hun er overbevist om at prøver å stjele Mason fra henne. 

De blir drama når Vivi finner ut at moren ikke har fortalt henne at moren også har gått på Westerly og selv har vært Ravn. Men kaoset begynner virkelig når noen kidnapper en av Ravene og truer med å drepe henne, hvis ikke kidnapperen får en magisk talisman, som har vært sporløst forsvunnet i årevis.

Språk: Til tider virker det som om setninger er formulert av Google-translate. Opplevde litt for ofte at setninger ikke ga mening fordi de var knotete formulert i oversettelsen.

Emne: Familie. Vennskap. Magi. Hekser. Kjærlighet.

Vurdering:
I begynnelsen av historien om Vivi og Scarlett ble jeg sugd inn i fortellingen om det magiske søsterskapet, men jeg hang meg opp i en detalj som gjorde at store deler av historien ikke fungerte for meg. Typisk for de som leser mye fantasy, hang jeg meg opp i magisystemet. Heksene i dette universet blir født med magi, men magien aktiveres og utøves med tarotkort?!? For å sette dette på spissen, jeg synes det er like logisk at en heks sine krefter aktiveres ved å trekke spardame fra en helt vanlig kortstokk. For de som ikke vet noe om tarot, kunne jeg sikkert ha skrevet en lang forklaring på kortenes bruk og betydning, noe som for så vidt mangler fullstendig i boka og jeg savnet veldig, men det har vi ikke tid til,(og det hadde kanskje ikke forfatterne heller). 

Ellers synes jeg boka var helt grei underholdning. 


Anmeldt av Caroline Louise Gabrielsen, Vennesla bibliotek


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.