tirsdag 11. oktober 2022

#naken

 

Av Nina Rossing
Vigmostad & Bjørke, 2022
219 s.
Målgruppe: Ungdom på ungdomsskole og videregående.
Bokmål 


Emne:
Vennskap, rykter, identitet, moderne familier, forelskelse, selvmord og bildedeling. 

For ei bok! Denne er viktig og verdt å lese for dagens ungdom, men også for de som trenger en påminnelse om hvordan det er å være ungdom. På godt og vondt. 

Denne romanen fremstiller ungdomstiden akkurat slik tittelen indikerer; naken og sårbar. På et realistisk, alvorlig, men også tidvis humoristisk vis, skildrer forfatteren høyst aktuelle problemstillinger for ungdom. Romanen åpner for gode refleksjoner rundt forelskelse, flørting, familie, vennskap, bildedeling, psykisk helse og ellers mange av utfordringene med å være ung i dagens samfunn.  

I romanen følger vi «Thea, som er på jakt etter en gutt å ligge med. Det holder med en one-night stand, helst en som er god til det, for å få kryssa av det siste punktet på lista som hun og bestevenninna lagde da de var ukule på ungdomsskolen» og «Amund, som er ny på skolen og helst ikke vil bli lagt merke til. Men alle har fått med seg at han har kallenavnet Don Juan, og han virker som den perfekte kandidaten for Thea». Rossing forteller om en høst der hovedpersonene Thea og Amund i det stille utvikler følelser for hverandre og når de endelig blir alene for første gang på en fest, blir de også filmet i all sin uvitenhet. Amund begynner å motta trusler, videoen deles, og konsekvensene blir store… 


Karakterene er dynamiske og det er spennende å følge den personlige utviklingen deres. Det er verdt å nevne at #naken er elegant konstruert med et synsvinkelskifte annethvert kapittel der vi vekselsvis blir kjent med Amund og Thea. Etter hvert omfatter kapitlene også enkelthendelser der de begge er involverte, noe som gjør det mulig for leseren å tolke Thea fra Amund sitt jeg-perspektiv og omvendt. Dette er en skikkelig fin og artig vri! Her kunne garantert både Thea og Amund ønske at de kunne lese situasjonene fra hverandres ståsted, men her er det kun leseren av romanen som får direkte innblikk i begges perspektiver. Skillet mellom tenårings-gutt og tenårings-jente virker ikke å være av stor betydning i denne romanen, og det er enkelt for romanens målgruppe å sette seg inn i og identifisere seg med begges perspektiver. Rossing er flink til å få frem ungdomsperspektivet og et vidt spekter av følelser gjennom de ulike karakterene og livssituasjonen de står i.


Er du på leting etter ei minneverdig og lettlest bok som passer til en typisk ungdom, da trenger du ikke å lete lenger. Språket i romanen er godt og enkelt, med en god dose ungdomsspråk. Selv om romanen handler om en intim hendelse, er ikke romanen på noe vis preget av betydelig vulgært språk. Setningene og kapitlene er ofte korte, noe som skaper en fin driv for leseren. Romanen er god og det er lite å sette fingeren på. Likevel skulle jeg ønske meg en noe dypere forklaring og grundigere tematisering rundt ulovlig bildedeling, men forhåpentligvis får romanen sine lesere til å undersøke dette nærmere likevel. Romanen er særlig god fordi den tar opp aktuell, vanskelig og tung problematikk på en reflektert måte, med et passende dryss av komiske innslag innimellom. 


Anmeldt av Betty Hansen, Farsund ungdomsskole




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.