tirsdag 11. oktober 2022

De afghanske sønnene

Av Elin Persson
Oversatt av Ingrid Melfald Hafredal
Gyldendal, 2022
183 s.
Målgruppe: ung voksen
Bokmål


«Hvordan ville du reagere om du åpnet døra inn til en ungdom, og personen bare hang der?». Dette spørsmålet får den unge Rebecka under jobbintervjuet på et flyktningmottak. Når Rebecka stiller motspørsmålet «Hva burde jeg gjøre?», får hun jobben. Rebecka skal jobbe som en slags altmuligdame på mottaket, og hun får hovedansvaret for de tre unge afghanerne Ahmed, Hamid og Zaher. Gjennom jeg-fortelleren Rebeckas beskrivelser av de mange hverdagslige hendelsene kan vi tydelig se for oss både beboere og institusjon.  Under alle disse nesten dokumentariske beskrivelsene ligger angst, traumer, hjemlengsel og fortvilelse.


De tre guttene introduserer i hvert sitt kapittel, vi blir derfor godt kjent med dem gjennom det de sier og gjør. Likevel er det gjennom Rebeckas tanker vi ser guttene, og vi merker etter hvert at hun sliter med å følge alle reglene. Det blir vanskeligere og vanskeligere å behandle Ahmed, Hamid og Zaher som tilfeldige beboere. Og hva om Rebecka blir forelsket? 

Denne debutboken mottok Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris i 2021, og i juryens begrunnelse vektlegges forfatterens evne til å nyansere uten å gi løsninger og konklusjoner. I sin takketale begrunnet forfatteren boken med at hun ønsket å vise hva venting kan gjøre med et ungt menneske. Sentrale tema i romanen er frykt, håp og lengsel. Oversettelsen til norsk av Ingrid M. Hafredal er svært god. Boken anbefales til både ungdom og voksne. 


Anmeldt av Janne Djupvik, Eilert Sundt vgs. Lyngdal


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.