tirsdag 15. mars 2022

Mormor til salgs

Av Rebecca Wexelsen
Illustrert av Ella Okstad
Ena, Vigmostad og Bjørke, 2021
Målgruppe: 4-8 år
Bokmål


Hovedinnhold:
Nelly gruer seg til hver onsdag for da er det mormor som henter i barnehagen. Hun bor i et skummelt hus som er kaldt og hun lager torskehjernemos til middag. Nelly elsker å hoppe, danse, få latterkrampe og skrike av full hals. Mormor hater bråk og syns det er sunt at Nelly må kjede seg mens hun selv leser en bok stille for seg selv. 

Nelly syns det er urettferdig at hun ikke kan velge hvem hun skal ha til mormor og kommer på den strålende ideen at hun kan prøve å selge mormor. Utenfor mormors hus står det et til salgs skilt som lett kan forandres til et Mormor til salgs skilt. Når det ringer på døra er det ei jente som heter Sara vil ha en visning av mormor. Men Sara syns at mormoren lukter rart, ser for skummel ut og er altfor streng som krever rene hender så det blir ikke noe salg. Nelly må derfor gjøre mormor litt mer presentabel og maler på et blidt fjes når hun tar seg en ettermiddagsblund i godstolen. Neste kunde er dermed mer interessert og foreslår å kjøpe mormor for 25 kroner, men før handelen er i boks våkner mormor og viser sitt sanne ansikt. Nelly har nesten gitt opp håpet om å få solgt mormor da det igjen ringer på døra. Utenfor står Jens. Han har rene hender og vil gjerne kjøpe mormor uansett hvor ille hun er. Han tør å spørre mormor om hva hun leser og mormor svare at hun leser om elefanter. Jens og Nelly får høre om da mormor som ung var i Afrika og bodde hos elefantene. Jens lurer på om de kan leke elefanter og mormor overrasker med å svare ja. Når Jens skal gå er ikke Nelly lenger sikker på om onsdag er verste dagen i uka og om hun har en bestemor til salgs. 

Språk: God til høytlesning. Korte setninger og lettfattelig språk. 

Illustrasjoner: Hovedperson er melaninrik noe som ikke har vært så vanlig i billedbøker. Illustrasjonene er store og innbydende med sterke og klare farger. 

Emner: Mormor, barnevakt, barnehage, familie, humor og vennskap

Vurdering:
En fornøyelig fortelling om et barnebarn som opplever en fremmed og annerledes verden hos en besteforelder som er barnevakt en gang i uka. Mormoren lager rar mat, lukter rart, er streng og fryktelig kjedelig. Melka smaker sikkert ikke heller helt likt som hjemme, for alt er litt annerledes hos andre og spesielt hos gamle folk. Ganske gjenkjennelig for mange baren som er så heldig å ha en besteforelder eller gammel slektning som bor i nærheten som kan ha spennende fortellinger på lur bare man vet å spørre. 


Anmeldt av Hilde Irene Tveit, Kristiansand folkebibliotek
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar