tirsdag 15. mars 2022

Må ha. Katt!

Av Ellen Sofie Lauritzen
Aschehoug, 2021
207 s.
Målgruppe: 9-13 år
Bokmål


Innhold:
Elis familie har gått litt i oppløsning etter at mamma flytta til sin nye kjæreste. Hun har gitt ham kallenavnet Dritt-Stein. Pappa er alene hjemme med Eli og hun vil ha katt! Hele sommeren har hun sett på kattevideoer på Youtube. Katter som gjør kunster. En slik katt er det hun ønsker seg aller mest. Da vil hun bli populær i jentegjengen i sjette klasse.

Katten Alf er annonsert på Finn og Eli bruker masse krefter på å overtale sin pappa på at det er det hun trenger nå – en Alf the cat!

Venninnegjengen Bessie, Mie og Leah får høre om Alf lenge før hun faktisk har fått lov til å få katt. En katt som både kan kunster og som snart er på Youtube. Nå er det krise. Eli juger og juger og det blir avslørt om hun ikke snarest får overtalt pappa til å hente ham. 

Alf kommer etter mye om og men, men Alf er en søt, snill og tykk katt med myk pels. Alf kan ingen triks. Eli fortsetter å juge om at han kan spille piano og at han snart er stjerne på Youtube. Venninnene blir lei av å vente på at noe skal skje og hun blir avslørt – det kommer jo aldri noen Alf the cat på nettet. Hun filmer katten sin mens hun roper BØØØ!! så høyt hun kan. Da blir Alf så redd at han fyker ut av katteluka og blir borte mange dager. Filmen imponerer ingen – er det en kunst å bli redd?

Emne:  Kjæledyr, vennskap, skilsmisse

Språk:  Lettlest. Korte setninger med masse innskutte sms-meldinger med emojier som også fungerer litt som illustrasjoner

Vurdering:  Boka har mange aspekter omkring det å være 11-12 år og det å være populær i vennegjengen, om tillit om å være i opposisjon mot foreldre, om å få viljen sin i anskaffelse av kjæledyr. Forfatteren har selv katt – ved navn Alf…

 

Anmeldt av Torvald Hellum, Agder fylkesbibliotek


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar