tirsdag 15. mars 2022

En venn for lite


Av Linde Hagerup
Illustrert av Jens A. Larsen Aas
Cappelen Damm, 2021
297 s.
Målgruppe: 6 – 11 år
Bokmål

Sara og Helene har vært bestevenner siden andre klasse og i løpet av sommerferien så savner Sara å være med Helene. Helene er på ferie i USA og Sara gleder seg til de treffes. Men når de treffes så er Helena helt annerledes. Men verre er når foreldrene til Sara har noe viktig å fortelle til Sara og hennes to søsken. Noe som forandrer alt.

En venn for lite handler ikke bare om når to bestevenner plutselig får en dramatisk krangel, men også om hvordan følelsen av å ikke ha noe valg når foreldre bestemmer noe. Hvordan skal man da reagere? Barna samarbeider på tvers av aldersgrupper og prøver å gjøre sin stemme hørt gjennom tårer, prat og sabotasje. Det som er fint er at vi blir med Sara i sin tankegang og følelser i løpet av disse dramatiske hendelsene.  Med kort setninger og kapitler som var på det lengste fire sider. Dette vises klart ganske tidlig i teksten hvor Sara beskriver hva som skjer under en biltur:

«Så måtte noen tisse.
Vi stoppa.
Så måtte noen bæsje.
Vi stoppa.
Så var noen tørste.
Vi stoppa.
Så måtte noen tisse igjen fordi de hadde vært tørste.
Vi stoppa.
Så var noen sultne.
Vi stoppa.
Og stoppa.
Og stoppa.» (Side 32)

Dette gjør det lettere for en ung leser å lese ferdig kapittelet og få med seg teksten. Bokas lengde (297! sider) og drama gjør derimot at de ikke passer for de minste i aldersgruppe derimot.

Det som gjør gode inntrykk er at konflikten mellom foreldrene og barna er ikke ensidig med en god forestilling på hva faren i situasjonen opplever. Det skulle ønskes at det samme skjedde med moren, men tror det hadde vært enda mer komplisert å følge med for de minste. Jens A. Larsen Aas har fine illustrasjoner som mange kjenner igjen fra Brillebjørn bøkene. Det er bare to illustrasjoner som er litt forvirrende men funker fint for å bedre leseropplevelsen. Slutten selv er litt enkel i forhold til temaene som tas opp, men det viktigste er at de yngste finner ut at alt ender godt og livet fortsetter likevel godt.

«En venn for lite» er en god og lettlest bok som passer midt på treet for brukergruppen 7 – 10 år. Teksten er lettlest og kort som sørger for at det er motiverende for en ung lese å lese ferdig kapittel etter kapittel. 


Anmeldt av Erlend Andres Skogrand, Flekkefjord bibliotek

 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar