tirsdag 15. mars 2022

Den dagen ingenting skjedde


Av Elisabeth Moseng
Vigmostad & Bjørke, 2021
28 s.
Målgruppe: ca. 3-9 år
Bokmål


Den dagen ingenting skjedde er ei artig, men noe frustrerende liten bildebok om nysgjerrighet, misunnelse og hovmod.  

Handlingen er satt i et ørkenlandskap hvor vi følger en rev som finner en rød sekk. Han tar på seg sekken og fortsetter sin ferd. På veien møter han flere andre dyr som er veldig nysgjerrige på hva som er i sekken og hva den lukter, smaker og veier. Svaret fra reven er alltid «ingenting!». De andre dyrene blir mer og mer misunnelige og irriterte og prøver underveis å legge feller eller sabotere for reven. Antakeligvis for å få tak i sekken. Reven virker uanfektet av dette og unngår de fleste fellene, frem til dyrene til slutt truer reven med spyd. På slutten er alle dyrene borte unntatt en forvirret sau som finner den røde sekken omringet av knekte spyd, mens vi ser reven slentrer unna i hjørnet.

Elisabeth Moseng er en erfaren barnebokillustratør og dette er ei bok med fine illustrasjoner og appellerende farger. Handlingen formidles hovedsakelig gjennom de detaljrike bildene, med noe tekst i form av snakkebobler med store bokstaver. 

Det er en artig kontrast mellom tittelen og handlingen, siden det absolutt skjer mer enn ingenting. Samtidig er det ei ganske frustrerende bok. Vi får aldri vite hva som er i sekken, hvorfor de andre dyrene reagerer så kraftig som de gjør, eller hvor de blir av på slutten. Her er det mye rom for tolkning og boka kan være fin å lese sammen for å åpne for diskusjoner knyttet til nysgjerrighet og misunnelse. Både revens hovmod og de andre dyrenes misunnelse er gjenkjennelige følelser, om enn litt overdrevne. Boka kan gjerne leses flere ganger for å forsøke å forstå hva som egentlig skjedde den dagen ingenting skjedde.

Da jeg leste denne med en førsteklasse fikk jeg blandede tilbakemeldinger om hva de syntes om boka, men under lesingen var de engasjerte og delte sine teorier om hvorfor ting skjedde og hva som kom til å skje videre.

Alt i alt vil jeg si at dette er ei artig bok hvor noen trolig vil synes mangelen på svar er frustrerende, mens andre kan lese den flere ganger for å legge merke til nye detaljer og dikte videre på historien. 


Anmeldt av Madeleine Østerud


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar