tirsdag 15. mars 2022

Buffy By er eventyrlysten: en reiseskildring

Av Ingeborg Arvola
Cappelen Damm, 2021
332 s.
Målgruppe: 9-12 år. Høytlesning åpner boka for de litt yngre?
Bokmål


Hovedinnhold:

Buffy By er ei jente som ofte havner i trøbbel fordi hun er så urolig. Hun bare må prøve ting. Broren Bobby er helt annerledes. De bor sammen med mamma på østkanten i Oslo, det er bare dem. En dag skjer det noe uventet med mamma Lillie, hun havner på sykehuset og blir lagt i kunstig koma. Buffy og Bobby må reise med Frida fra barnevernet til Nord-Norge og en bestemor de aldri har hørt om. Bestemor Olava By er brysk, streng og totalt uvitende om at hun har barnebarn. De første dagene hos Olava er tøffe, spesielt for Bobby, og de lengter etter mamma. De må gjøre mange ukjente ting hos bestemor, ta opp poteter, fiske og bare drikke kaffe til frokost. De begynner på skolen, der presten Ronald også er vikarlærer. Skolen er helt annerledes enn de er vant til, og har mange færre elever. De blir fort kjent, men føler seg annerledes. Etter hvert blir de kjent med bestemoren sin, etter rømming og hevnaksjon og en nesten-katastrofe på sjøen. Mamma ligger fortsatt i koma, men etter tjue dager uten mamma får bestemor Olava en telefon …

Under hele oppholdet skriver Buffy reiseskildring, og alle i klassen hennes skriver brev til henne i norsken.

Vurdering:
Dette er 3.bok om Buffy By. Hun er tilbake i kjent stil, men denne gangen er hun i et helt ukjent terreng. Buffy får virkelig bruk for optimismen, pågangsmotet og oppfinnsomheten hun er kjent for. Olava er en nøtt, men Buffy blir ikke så redd og usikker som Bobby blir. Etter hvert forstår ungene mer av hvorfor mamma reiste sin vei, og Olava forstår mer hun også. Vi ser heldigvis utvikling og vekst, for Olava er ikke så veldig sympatisk. 

Denne boken er litt annerledes enn de andre. Her er fokuset mer på de mellommenneskelige forhold og ikke så mye på Buffy som fattig, oppfinnsom jente. Humoren er lik, men boken er mer alvorlig, tøffere og av og til litt trist. Likevel en fin bok om Buffy. Gjennom hele boken får vi Buffys opptegnelser og erfaringer, hun skriver jo en reiseskildring. I tillegg leser vi brevene Buffy får fra klassen. Mye humor og mange poenger her. Passer til høytlesning.

Språk: Lett språk, mye luft, enkelte ord er uthevet.

Illustrasjoner: Blyanttegninger.

Emner: Familieforhold, besteforeldre, sykdom, vennskap, det å være annerledes, Nord-Norge.


Anmeldt av Ingunn Greibesland, stedlig ansvarlig Kristiansand folkebibliotek – Nodeland og Finsland bibliotekIngen kommentarer:

Legg inn en kommentar