tirsdag 15. mars 2022

Dagen


Av Gro Dahle
Illustrert av Kaia Dahle Nyhus
Cappelen Damm, 2021
44 s.
Målgruppe: All-alder-bok/Samtale
Bokmål


Boka handler om Po som er deprimert.   Han orker ikke Dagen som maser med lyset og bråker i rommet. Han orker ikke en dag til som i går og som dagen før der igjen. Han vil at Dagen skal forsvinne, men det vil ikke Dagen.  

Mamma og pappa tror han bare er sur og lat og prøver å muntre han opp.  «Smil til dagen og dagen smiler til deg», sier pappa.  «Du får den dagen du fortjener», sier mamma.  Mormor kommer med sitt lyse humør og masse godt, men ingen ting hjelper.  Po orker ikke åpne øynene og han orker nesten ikke å puste.  Han hater Dagen sin, orker ikke å være Po, og han vil bare bli borte.

Mormor prøver å leke med han og finner frem et ark som Po kan tegne på.  Men han orker ikke engang å tegne en strek på arket som lyser stort, strengt og hvitt.  Så tegner Po en prikk.  Dagen presser Po slik at han trykker blyanten hardt ned i papiret så blyanten brekker, presser og presser ned i papiret.  Det blir til et hull som Po føler blir større, dypere.  Dagen mister balansen og faller ned med Po på slep.

Mormor når ikke frem til Po, han ligger bare der som en mørk og tung klump.

Er han alene? Kanskje ikke helt?  «Det fins pust, og så lenge det fins pust er det håp».  Po begynner å samle ord, henter de frem fra krokene til han til slutt kan hviske «Hjelp meg» til Dagen.

Det blir lysere, men det er en lang vei å gå for Po før han blir venn med Dagen igjen.

Dette er en fin og var bok om depresjon hos barn. 

Illustrasjonene sier mye om sinnstilstanden og gir teksten enda mer mening.  Po våkner til sorte vinduer og rommet er grått.  Mamma, pappa og mormor er farget i lyse farger, og Dagen er en silhuett som henger over Po.  Etter hvert skjønner vi at Po får hjelp og da ser vi små gule flekker på sidene, og Dagen som tidligere bare var en silhuett har fått mer form.   Det blir flere og flere gule og grønne flekker som viser at Po blir lysere og lysere til sinns, og på de to siste sidene ser vi Po som også begynner å få farge i tillegg til at sidene er helt gule og grønne.

Jeg vil si at denne boken føyer seg inn i rekken av Gro Dahle sine bøker om forskjellige vanskelige tema.  Jeg tenker at dette ikke er en vanlig bildebok, men en bok som bør leses sammen med en voksen.  En all-alder-bok der teksten er poetisk og fin. Sammen med de virkningsfulle illustrasjonene er det mye å reflektere over sammen med barnet.


Anmeldt av Tone Valand, Byremo bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.