søndag 26. mars 2023

Udyr

 

Av Ingvild Bjerkeland
Cappelen Damm, 2023
93 s.
Målgruppe: Barn 9 – 12 år
Bokmål.

 

Emne: Flukt, Overlevelse, Spenning, Skog, Søsken.

«I måneskinnet kunne jeg se beina mellom steinene og bjørnebærkrattet. De var lange og dekket av glatt, svart pels. Klovene var gjemt i gresset. Ned langs sidene hang to lange armer med smale hender og tykke klør som krøllet seg innover i en spiral.

Når den blir sint, retter klørne seg ut til lange, skarpe sverd. Jeg hadde sett det da de drepte mamma»

Boka Udyr handler om søsknene Abdi (13) og Alva (5 ½) som er på flukt gjennom skogen. Etter et plutselig angrep av udyr i de større byene har samfunnet endret seg. Først var de trygge hjemme med mamma, men nå er de to alene og må sammen overleve for å komme seg til Fair Isle hvor faren deres er. Det er ikke lett når frykten og sulten tar kontroll. Perspektivet gjennom hele boka er hos Abdi som vi blir med gjennom sulten, bekymringer for søsteren og ukjente farer som dukker opp i løpet av historien. Er det trygt å lete igjennom et tilsynelatende forlatt hus? Kan man stole på andre mennesker? Burde man følge bilveien eller gå i skogen? Det er ikke lett når man er sulten og redd.

Utfordringen til forfatteren å få det balansert, særlig når målgruppen er rundt 10 år. Det kan ikke være for skummelt og samtidig for «snilt» for å være spennende. Dette klarer hun ikke alltid, med en følelse at litt for kort tid blir brukt på noen steder av handlingen og andre steder litt for lenge. Siden boka er kort så kan den føles avstumpet til tider og særlig slutten sliter litt. Hvis man kobler bevisst denne boka til flyktninger så kan boka få dypere nyanser hos lesere.

Men det er en fin lengde for høytlesning i en klasse (kan ta to/tre kapiteler om gangen) eller for noen som vil litt annerledes spenning i sin grøsser lesing. Det er dessverre en bok som går litt raskt i glemmeboka etter lesing.

 

 Anmeldt av Erlend Andreas Skogrand, Flekkefjord bibliotek

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.