tirsdag 28. september 2021

Inntrenger

Av Bing & Bringsværd & Lilleng
Ena – i Vigmostad & Bjørkekonsernet, 2021

150 s.
Målgruppe: 
Ungdom og voksne. Fra 15 år.
Bokmål


Bakgrunn: Denne boka er en tegneserieroman av Sigbjørn Lilleeng, basert på novellen «Hvem av oss er den drepte?» av Jon Bing og Tor Åge Bringsværd fra 1978. Novellen kom på trykk i novellesamlingen «Marco Polo på nye eventyr». Marco Polo er et stjerneskip som går igjen i flere av bøkene til Bing & Bringsværd.

Innhold:  Stjerneskipet Marco Polo er på vei hjem til stasjon Nexus etter endt oppdrag på planeten Rossum. Det begynner å skje uforklarige hendelser om bord. Passasjerene, som er lagt i kald søvn med reduserte kroppsfunksjoner for å unngå å eldes, våkner opp lenge før de er framme. Noe eller noen har vekket dem. Flere av romskipets overvåkningskameraer har blitt knust og det går opp for mannskapet at de ikke lenger er alene. Det må være en blindpassasjer om bord – en inntrenger. Jakten begynner og tar lang tid. På et av kameraene, kamera 11, får de se en skikkelse – men romskipets interne overvåkningssystem bekrefter at de kun er fem levende og humanoide vesener om bord.

Etter mye leting og vurderinger finner du at blindpassasjeren er en Biomat, en menneskelignende datamaskin. Et menneske har blitt kjørt gjennom biokverna – og nå forstår de at en av dem selv er okkupert av denne biomaten. Spørsmålet er hvem? Hvordan skal vi kunne avsløre blindpassasjeren?

Stasjon Nexus nekter å la dem komme tilbake med en biomat om bord og truer med å sprenge romskipet om de ikke får eliminert den fremmede inntrengeren først. Nå begynner nervøsiteten og spenningen om bord å ta overhånd. Tidspress og redsel blir rådende og det blir en mørk og dyster stemning om bord.

HVEM ER BIOMAT?

Genre: Tegneserieroman – Science fiction
Emne:  Romfart, spenning, krim
Språk: Enkle, korte setninger tilpasset formatet
Illustrasjoner: Tydelige, sort-hvitt tegninger som får fram uhyggen. Effektfullt.
Vurdering:  Vellykket av Sigbjørn Lilleeng som fanger dilemmaet, mystikken og den uhyggen som gjennomsyrer tegneserieromanen.


Anmeldt av Torvald Hellum, Agder fylkesbibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar