tirsdag 28. september 2021

Dette dreper oss

 

Av Tiger Garte
Vigemostad & Bjørke, 2021
289 s. 
Målgruppe: ungdom fra 14 år og oppover.
Bokmål


Hovedpersonen er Samuel 16 år, som sammen med sin far flykter langt ut i Nordmarka for å slippe unna dommedag. 

Faren er traumatisert etter å ha vært med i KFOR (kosovo forsvaret). Da the Twin Towers i New York 911 ble angrepet, Utøya og Regjeringskvartalet noen år senere og nå til sist korona pandemien som brøt ut, eskalerte det hele. Far er sikker på at nå er det like før verden går under. Han prepper forsvarsutstyr og mat for å være forberedt slik at han kan beskytte sønnen sin og seg selv for alt det forferdelige som er i ferd med å skje - samfunnets kollaps med mange døde, og plyndrerne som da vil komme. 

Den snille mora prøver å beskytte sønnen mot den paranoide faren. Da mor dør, eskalerer paranoiaen og far og sønn rømmer til skogs. Der lager de en leir langt fra folk, men ting går ikke alltid som de har tenkt.

Boka har et noe kontant språk med mange korte setninger og ikke mye skildringer. Du blir likevel drevet fram av spenningen i boka.

Den er skrevet i nåtid med tilbakeblikk fra tida før, da mamma levde. Dette blir fortalt gjennom Skriveboka som Samuel skriver i hver dag.  

Temaet er kampen for å overleve.

Emner som lojalitet, kjærlighet, savn, frykt for å bli alene er med i boka. Den viser også hvordan troen på konspirasjonsteorier kan virke inn på mennesker.

Jeg synes boka var spennende og kan anbefale den både til gutter og jenter.


Anmeldt av Anne May Ribe, Tangvall bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar