tirsdag 28. september 2021

Litt redd, bare

 

Av Alexander Kielland Krag
Gyldendal, 2021
215 s.
Målgruppe: fra 13 år
Bokmål Cornelius har fylt sine 17 år med en trygg oppvekst, gode foreldre og venner han har kjent hele livet. Han er som ungdom flest. Fester, tuller, kliner og henger med sine.  

Ut av det blå får han et angstanfall på fest.  

Han vet ikke selv hva som skjer. Bare at han fylles opp av kvalme og redsel, og må ut. Det varer ikke lenge. Kvalmen og redselen forsvinner som om det aldri har skjedd. 

Men det gjentar seg. Han vet aldri når angsten og redselen for anfallene blander seg med frykten for å skulle bli gal. Skammen over å ikke være normal.  

Faren skjønner fort at noe er galt og får han til å snakke med legen. Cornelius får angstdempende piller, og fordi han kommer fra en familie som har råd til å betale for private tjenester, får han også snart timer hos psykolog. 

Men det skumleste er å skulle snakke med kompisene sine om angsten. Hvordan snakke om noe man ikke har språk for? 

Vurdering 

Boken er skrevet i samme knappe stil som debutboka “Dette blir mellom oss”. Med korte avsnitt på hver side, hopper den elegant fra situasjon til situasjon, og er raskt lest. 

Historien klarer ikke helt å vise meg hvordan det oppleves å ha angst. Beskrivelsene kjennes ikke på kroppen. Jeg synes også det er vanskelig å skjønne hvorfor det er tøft å skulle fortelle om angsten. Spesielt siden vennene hans ser ut til å skjønne hva som er galt, og gir han mange fine muligheter til å åpne seg. De er gode venner som aldri gir noen tegn til å skulle svike han. Men dette kan fort forklares med at jeg er feil målgruppe og har glemt hvordan det var. 

Det beste bilde på hvor sterkt angsten preger Cornelius, er når kompisen spør hvor mye han ville ha kuttet vekk for å være sikker på at angsten ikke kom tilbake. Om angsten var en fysisk del av tommeltuppen. Cornelius svarer uten å nøle, hele armen. 

Boka forklarer ikke hva angst er eller hvorfor noen opplever å få angst. Den konsentrerer seg om hvordan anfallene føles, og hvordan Cornelius håndterer de.  

Emneord: angst, vennskap 


Anmeldt av Tove Jeanette Kittelsen, Arendal bibliotek

 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar