tirsdag 28. september 2021

Skifterne

 

Av Sissel Chipman
Gyldendal, 2021
311 s.
Målgruppe:
Bokmål


«Jo flere hemmeligheter du kjenner, desto større er sjansen for at du skal dø». (s. 248)

Skifterne er en fantasyroman for unge, skrevet av den norske forfatteren Sissel Chipman. Hovedpersonen vår er 13 år gamle Kira, og handlinga er lagt til et isolert grevskap i middelalderens Europa.

Premisset i Skifterne er at stadig flere ungdommer i landsbyen blir avslørt som hamskiftere – at de om natta endrer fysisk form til dyr, som for eksempel en røyskatt. Dette forstår landsbyboerne som svart magi, og ungdommene som blir avslørt blir arrestert og overlatt til gråfolkene – et magisk, ikke-menneskelig folkeslag som bor på den andre sida av elva. Gråfolkene sies å kurere de unge for magien, men de som vender tilbake gjør det med en helt annerledes personlighet. Kira og de andre ungdommene lever i konstant spenning om hvem som er den neste som blir tatt, og hva som skjer på dem på den andre sida av elva…

Samfunnet Kira lever i er troverdig beskrevet, og man blir dratt rett inn i handlinga fra første side. I stedet for lange forklaringer, blir vi kjent med verdenen gjennom beskrivelser og gradvise avsløringer. Gradvis avdekkes mer av sannheten og en veit aldri hva som skal skje rundt neste sving. Det fungerer godt og gjør boka spennende, nærmest thriller-aktig. Skildringen av Kiras tanker, følelser og relasjoner er velskrevet og morsomme, om enn tidvis litt moderne med tanke på at det skal være en middelalder-setting.

Min største innvending med boka er at jeg ikke lar meg overbevise av premisset med hamskiftet. Jeg kjøper ikke beskrivelsene av hvordan det føles å endre kropp fra en art til en annen eller hvordan deler av ens personlighet kan manifesteres i en rev, og når en av karakterene i det som skal være en dramatisk scene røper at «Jeg er en bever, og Gunnar er en grevling» (s. 240) virker det bare … teit.

Selv om boka er spennende og velskrevet kreves det altså at en legger vekk litt av sin kritiske sans, og jeg trur derfor den er mest egna for yngre lesere.


Anmeldt av Aslak Storaker, Tvedestrand videregående skole


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar