tirsdag 28. september 2021

Ring hvis det er noe: dikt for ungdom

 

Av Åse Ombustvedt
Illustrert av Inga H. Sætre
Ena forlag, 2021
Målgruppe: Passer for 13 år +
Bokmål


Ring hvis det er noe handler om Emma som lever sammen med moren sin som er psykisk syk. Moren er urolig, har et sterkt kontrollbehov og snakker ned datteren. Hun ringer og forstyrrer midt i timen selv om det er mobilforbud på skolen, påstår at datteren er helt håpløs og at hun må være syk. Hjemme ligger hun mest på sofaen, lager ikke middag, men maser utenfor rommet til Emma når hun ønsker å være i fred. Moren spør stadig «hva er galt med deg?». 

Emma vet innerst inne at det ikke er henne det er noe galt med, men moren projiserer all angst og uro over på datteren, noe som bryter henne ned over tid. Hun mister konsentrasjonen på skolen, og mister både språk og evne til å si imot moren. Faren har også gitt opp og reist fra dem. En dag kommer han innom, men bare for å hente tingene sine. 

Læreren merker at Emma sliter på skolen og lurer på hvordan hun har det hjemme. Emma kalles inn til en samtale på skolen sammen med begge foreldrene sine, og da innrømmer faren at ting har vært vanskelig hjemme. Moren blir urolig og anklager som vanlig datteren. Da får Emma nok, og klarer endelig å si ifra foran andre voksne: «Det er ikke noe galt med meg, sier jeg […] Det er ikke meg, det er mamma […]».

Ring hvis det er noe er et fortellende langdikt skrevet i et enkelt språk. Det er en lettlest tekst med korte setninger, men det ligger mye mellom linjene som gir rom for egen refleksjon og tolkning. 

Diktet er en sterk fortelling om oppvekst og ungdomstid preget av psykisk sykdom og omsorgssvikt, og om hvor prisgitt man er sine omsorgspersoner og sitt oppvekstmiljø. Det handler også om å klare å bryte ut og om å stå opp for seg selv. 


Anmeldt av Maria Olsen, Kristiansand folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar