mandag 27. mars 2023

Boka om jorda

 

Av Hannah Alice (illustratør) og
Thomas Heggen (oversetter) 
Zeppelin, 2023
Kartonert, med gjennomsiktige partier
Målgruppe: 3-8 år
Bokmål


Hannah Alice er illustratør og har tidligere gitt ut Boka om kroppen 2020

Hvordan planeten fungerer. På første side står det: -Det er viktig at vi tar vare på den spesielle planeten vår slik at den forblir et bra sted for mennesker og dyr å leve. Jorda tar vare på oss på alle mulige måter, så vi må også ta vare på den. 

Omtale fra forlaget: -Utforsk de ulike aspektene ved jorda som sammen jobber slik at det er et fruktbart miljø for oss mennesker å leve i. Oppdag hva som foregår under jordoverflaten. Planeten vår er fantastisk, gjør deg klar for å ta en titt på innsiden.

Her skurrer det for meg – jobber virkelig systemene på jorda for at det skal bli et fruktbart miljø for mennesker?? 

De gjennomsiktige sidene gjør at en kan se de ulike områdene av jorda samtidig. Det er en pedagogisk tekst som hører til, men hvor spennende er det egentlig? Noen begreper er ganske vanskelige (som biom). Uproft med trykkfeil i overskriften på oppslag 4: Atmorsfæren 

Tror bokas design er det som gjør at den vil appellere til en del barn. Innholdet derimot er tannløst og beskriver hvordan planeten jorda fungerer i en idyllisert tilstand. 

Av 16 oppslag problematiserer kun to den krisen planeten er i, hhv overskriftene Klimaendringer og Ta vare på planeten vår. Strukturelle problematiske forhold er ikke nevnt, kun individuelt ansvar presenteres som løsning. 

Under oppslaget Menneskeliv er det ikke nevnt at det er over 8 milliarder mennesker på jorda og at natur og dyreliv forsvinner i et alarmerende tempo.. Her kunne jeg tenkt meg annen tekst og vinkling. Det er en mangel å ikke nevne den krisen planeten er i mtp naturtap, global oppvarming, forurensing, flyktningestrømmer grunnet ulevelige forhold etc. 

Oppslaget Hva er vær nevner ikke ekstremvær og temperaturøkning. 

Boka er fargerik og fin, og de gjennomsiktige partiene øker interessen og det er mange detaljer å studere. Den bærer dog preg av å være et kommersielt produkt som beskriver en ideell Jord i naturtilstanden, nærmest upåvirket av menneskelig aktivitet.

Alder: 3-8 år. Vil trekke den lengre opp i alder. Altfor avansert for en 3-åring, tenker jeg. 
Det er vel bare å vente på neste bok i rekken, tør jeg tippe at det blir om dinosaurer eller haier … 


Anmeldt av Kirsti Husby, Arendal bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.