søndag 26. mars 2023

Atmosfærebarna

 

Av Nicolai Houm Illustrert av Luis Guaragna 
Gyldendal forlag, 2023  
128 s.
Målgruppe 9-13 år
Bokmål


Hovedinnhold:

“Atmosfærebarna” er en science fiction-tegneserie som handler om at jorden en gang i framtiden har blitt ubeboelig.

Akai og Juli bor i luftskipet Atmos som svever over jorden. Sammen med noen få andre er de etterkommere etter menneskene som reddet seg unna, da alt liv døde ut. De eneste som bor på jorden nå, er roboter med kunstig og ondsinnet intelligens. Robotene kalles nyskapninger.

Med flere års mellomrom besøker Atmos jorda for å hente ressurser de trenger om bord i luftskipet.

Fortellingen starter med en slik "kontakt” og Akai er kjempespent. Han har aldri opplevd jorden og endelig skal han være med på dagen da de skal ta «kontakt» med den gamle planeten. Men dagen ødelegges av at Nova, hunden til Akai hopper over bord og forsvinner mot jorden. Det er for farlig å følge etter hunden og Akai må vente i flere år før neste «kontakt».

Tre år senere skal det sendes et lag med tellusnauter ned til jorden, og moren til Akai er valgt ut som deltager. Tellusnautene skal undersøke et hus for å se om det finnes verdier de kan ta med seg til Atmos.

Akai og venninnen Julie sniker seg med ekspedisjonen for å lete etter hunden Nova.  De blir oppdaget av nyskapninger og etter en dramatisk flukt med disse i hælene finner de et hus hvor de stuper ned i kjelleren for å gjemme seg.

Der oppdager de at det fremdeles er noen mennesker som lever. Disse menneskene lever under bakken slik at de ikke skal oppdages av nyskapningene. De kan fortelle at gamle Gus i mørkeskogen har en hund som passer til beskrivelsen av Nova, men at det er farlig å dra dit for mørkeskogen kryr av nyskapninger.

De får allikevel hjelp til å komme seg til gamle Gus. Når de kommer frem oppdager de at Gus har blitt tatt av nyskapningene og har blitt delvis spist opp. De går ut ifra at også Nova da er død, men plutselig hører de et bjeff innefra en standet båt og der finner de Nova. Gjensynsgleden er stor, og nå gjenstår det å komme seg tilbake til ekspedisjonen før den forlater jorda igjen. Det blir kamper mellom nyskapningene og menneskene. Boka slutter med at det bare er Julie som klarer å komme seg med ekspedisjonen opp til Atmos. Akai og Nova er igjen og kjemper mot nyskapningene.

 

Emne: Menneskeskapte miljøutfordringer. Det undervises i historie på Atmos og da snakkes det om menneskeskapte farer, giftige kjemikalier og alle nyskapningene som menneskene i sin tid lagde.

Vurdering: Språket i boka er enkelt og lettfattelig. Det er flotte mektige illustrasjoner av luftskip og en ødelagt planet. Illustrasjonene av voldelige roboter på jakt etter barna er ganske skremmende.

Atmosfærebarna er en spennende, men også litt skremmende fortelling. Litt grotesk når nyskapningene tydeligvis har spist opp nesten hele Gus.

 

 Anmeldt av Tove Larsen, Åseral bibliotek

 

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.