søndag 26. mars 2023

Kjæreste på pause - en bullet journal

 

Av Mari Grydeland
Illustrasjoner av Nora Dåsnes
Aschehoug, 2022
279 s., noen illustrasjoner
Målgruppe: 10-14 år
Bokmål


Emne: forelskelse, vennskap, ungdomstid, seksuell orientering


Sol, sommer og hytte på en liten ferieøy – alt ligger egentlig til rette for en deilig ferie før ungdomsskolen begynner. Men for hovedpersonen Sara er det likevel noen skjær i sjøen. Hun har blitt satt på pause av kjæresten Emmy (og forstår ikke helt hva det innebærer), bestekompis Jonatan er uten mobildekning i Hardanger, den faste sommervenninnen Julie fra nabohytta er ikke på plass, og absolutt alle andre i hele verden eier elektrisk sparkesykkel, bare ikke Sara. 

Boka er skrevet som hovedpersonens dagbok/bullet journal, og vi får innblikk i alle tanker og bekymringer Sara har. Og de er det mange av i overgangen fra barneskole til ungdomsskole, hvor livet slik du kjenner det røskes litt opp, og hva som skjer på andre sida av ferien er ukjent og skummelt. Hvem kommer hun i klasse med, hva skjer om Emmy ikke vil være kjæresten hennes igjen etter ferien, og hvorfor syns hun plutselig at sportsidioten Richard er litt søt? 

Forfatteren klarte å dra 40 år gamle meg, tilbake til den litt usikre fjortisperioden, på både godt og vondt. Gjennom boka får vi være med på Saras følelsesmessige berg- og dalbane, i sommeren hvor hun må ta stilling til om hun skal ta steget litt ut av alt det vante, prøve seg på utfordringer hun egentlig er litt redd for, holdninger til rus/alkohol, og bare det å klare å forstå seg selv litt i alt det kaoset det kan være å bli tenåring. Jeg antar at språket er gjenkjennelig for målgruppa, og de «håndskrevne» bullet journal sidene og små illustrasjonene som er lagt inn med jevne mellomrom, bidrar til å gjøre boka lett å lese. 

Anmeldt av Linda Therese Strandskogen, Nodeland bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.