søndag 26. mars 2023

Søt og farlig

 

Av Mari Kjetun
Cappelen Damm 2022
Løveunge, lettlest fakta
s.
Målgruppe: 4-7 år
Bokmål

 

I denne lettleste faktaboka møter vi 8 søte dyr som i følge forfatteren også kan være farlige. Hvert dyr har fått et oppslag over to sider. 

På den første siden er det et bilde av dyret og en setning om dyret. På side to er det nok et bilde av samme dyr og nok en setning, men denne gangen forteller setningen hvor farlig dyret kan være for deg.

En maursluker kan angripe deg med klør like skarpe som en øks, en dovenlori slikker gift på deg og en koala kan smitte deg med en dødelig sykdom. Selen kan fange deg og dra deg ned i havet og en sint bever kan gnage over beinet ditt.

I følge forlaget passer denne boka for barn fra fire til syv år, som kan få oppleve gleden ved å lese en hel bok selv. Det er fint at barn leser selv, og det er bra at barn lærer å ha respekt for dyr og natur. Det er også bra å vekke barnas nysgjerrighet.


Denne boka bidrar ikke til det. Den er godt egnet til å skape frykt for og avstand til naturen. Nei – bever er vanligvis ikke farlig for mennesker. Det er heller ikke så vanlig at en stor, sint sel fanger deg og drar deg ned i havet.


Jeg anbefaler ikke denne boka til noen. Skrekk er sjelden en god læremester.


Anmeldt av Barb Lamprecht Wang, Agder fylkeskommune

 

 

 

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.