søndag 26. mars 2023

24 timer i steinalderen

 

Av Lan Cook
Illustrert av Laurent Kling 
Norsk oversettelse Markus Lexow
Memo forlag 2023
63 s.
Målgruppe: 8-12
Bokmål


Vi følger steinalderjenta Eina gjennom et døgn i steinalderen. Vi får ikke greie på alderen, men kan anta at hun er omtrent 10 år. Gjennom døgnet blir vi med Eina som forteller om hva de spiser, hvordan de bor, hvordan de får tak i maten. Vi blir både med på jakt og ser hvordan våpen blir laget. Eina får lære av de ulike familiemedlemmene som er eksperter på hver sine områder. 

Det er en dobbeltside med fakta med overskrift etter hvem som kan mest om dette. Et av oppslagene heter Onkel Bjørns guide til farlige steinalderdyr. Ellers er boka hovedsakelig laget som en tegneserie. På første side får vi en oversikt over personene i Einas familie som vi treffer på i boka.

Emner: steinalderen, historie, hverdagsliv

Boka er laget på en innbydende måte. Tegneserieformatet har jo vist seg å fenge mange barn. I tillegg er det rikelig illustrert på andre sider hvor ulike sider ved livet deres blir forklart. I starten av boka blir det trukket fram at de har brukt fagkonsulent. James Dilley er eksperimentell arkeolog med egen YouTube-kanal der han blant annet viser hvordan ulike redskaper blir laget.                                     

Boka har innholdsregister foran og ordforklaringer og alfabetisk register bak. Dette kan ofte være mangelfullt når det gjelder fagbøker for barn, og dette gjør at boka kan brukes uten å lese fra perm til perm. Uten å være ekspert på feltet, får jeg en følelse av at boka sliter med troverdigheten. Dette skyldes nok i stor grad at det er en oversatt bok. Den norske utgaven virker ikke tilpasset norske forhold, men forlaget har likevel valgt en side i starten med overskriften Steinalderen i Norge. Når man skriver for barn om et stort tema, må selvfølgelig mye forenkles. Denne boka kan absolutt skape nysgjerrighet og et ønske om å lære mer om steinalderen. Hvis barn opplever et ønske om å lese enda mer om steinalderen for å finne ut om det virkelig var slik, har vel boka gjort en viktig jobb.

 

Anmeldt av Marian Børnes, Kristiansand folkebibliotek

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.