onsdag 21. november 2018

Arlo Finch og Ilddalen


av John August
Gyldendal, 2018
291 s.
Målgruppe 9-12 år
Bokmål


Boka handler om Arlo Finch som nettopp har flyttet til Pine Mountain i Colorado, sammen med moren og søsteren Jaycee. De skal bo i huset til Onkel Wade. Arlo og familien har flyttet flere ganger de siste årene fordi faren til Arlo er i Kina på flukt fra FBI.

Arlo går i sjette klasse, og har gitt opp å få nye venner på grunn av flyttingene, men på skolen blir han invitert til å bli med i Vandrerne. Dette er en speiderlignende forening som er mye ute på turer.
I Vandrerne finner Arlo ut at Pine Mountain ligger på grensen til Langskogene som er en slags parallell verden der mystiske skapninger befinner seg. Han finner også ut at Langskogene er et grenseområde mellom vår verden og det som blir kalt Riket.

I Vandrerne får han raskt venner i patruljen sin. Og de drar på overnattingstur. Flere av de som er med i Vandrerne får ulike ting til å skje på turen, som tordenklapp og knipselys. Dette blir kalt Undere, og kan bare skje når man er nær Langskogene. Arlo får ennå ikke disse til, men de gangene han og vennene kommer over grensen og inn i Langskogene viser det seg at Arlo har mange evner. På turen er Arlo nær ved å bli lokket i en dødelig felle.

Noen i Langskogene eller i Riket er tydeligvis ute etter å bli kvitt Arlo, og han kommer ut for mange spennende hendelser på grunn av dette, både alene, sammen med vennene i Vandrerne og sammen med onkel Wade.

Boka begynner rett på handlingen og er ikke kjedelig et sekund. Den har godt driv og flere svært spennende episoder. Miljøet er godt bygget opp og man har svært lyst til å følge Arlo videre og få svar på alle spørsmålene hans. Hvem er ute etter han? Hvordan er det i Riket? Hva er tilknytningen hans til Riket og Langskogene? Og hva er onkel Wades mange hemmeligheter?

Dette er en velskrevet fantasybok og er den første av 3 bøker. Den neste kommer i februar 2019 og den tredje i 2020. Typisk at jeg nok en gang må vente på spennende bøker i serie….
Boken i plassert i aldersgruppen 9-12 år, og kan også leses av eldre barn enn dette.
Forfatteren er mest kjent for å skrive filmmanus, men jeg håper det kommer flere bøker senere også, for dette var bra!

Anmeldelse skrevet av Roger Dyrøy, Fylkesbiblioteksjef Vest-Agder


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.