onsdag 21. november 2018

Verdens beste pappa


Av Endre Lund Eriksen
Aschehoug, 2018
264 s.
Målgruppe: 12+
Bokmål


Boken handler om Mads som har begynt på ny skole etter at familien flyttet fordi pappa fikk ny jobb. Mads passer ikke inn på den nye skolen og blir mye mobbet, som et resultat av mobbingen og ensomheten begynner han å sende brev til den amerikanske presidentens sønn. Han skriver om hvor like de er og at de kunne vært venner fordi de har samme interesser og begge har en pappa som jobber mye og er viktig i jobben sin, begge har en mamma som er hjemme, osv.

Mads forteller om hendelser på skolen, hjemme og på taekwondo-treningen, han forteller om Vidar og Remi som er hovedmobberne på skolen og om Irja som er den greieste i klassen, selv om hun ikke vil være venn med han. Boken handler om vold i hjemmet, pappa slår mamma og bryter henne ned psykisk med å kalle henne dum. Pappa er ofte sint når han kommer hjem og synes at Mads er en pingle som må stå opp mot mobberne, ta igjen med dobbel dose. Pappa har laget en tøffing-lov som han sier høyt for Mads hver kveld før han slukker lyset på rommet til Mads, som er mørkredd.

Boken viser gradvis hvordan det går opp for Mads at ting ikke er som de skal hjemme. Mads forsvarer pappas humør, handlinger og væremåte konstant og til tider adopterer han noen av farens tankemåter, men stopper seg selv fordi han ikke vil være slem.

Språk: Språket er enkelt og boken er skrevet i brevform.

Emne: Mobbing, ensomhet, vold i hjemmet, psykisk helse, familie.

Alder: Jeg vil si fra 12 og opp fordi volden er så subtilt beskrevet at jeg tror ikke yngre barn vil forstå det underliggende i brevene til Mads. Den kan passe fint til høytlesning fra 9 år dersom lærer/forelder/foresatt tar opp temaet om vold i hjemmet parallelt.

Vurdering: Godt skrevet, viktig innhold, men for avansert for målgruppen som er 9-12år å lese på egenhånd uten diskusjon rundt temaene.

Anmeldelse skrevet av Ane Trondsdatter Hübert, Søgne Bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.